Gazete Vatan Logo

Bonzai yaşı 12’ye düştü 15-30 yaş arasını esir aldı

Yaygınlaşan bonzainin kullanım yaşı 12’ye kadar düştü. En çok 15-30 yaş arası 11 bin 300 bağımlı 2013’te tedavi gördü. Bağımlı illerin ilk sırasında İstanbul, ikincisinde Adana var.

Bonzai yaşı 12’ye düştü 15-30 yaş arasını esir aldı

Doğu Akdeniz Farmakoloji Topluluğu’nun (DAFT) 12. toplantısı, Çukurova Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Adli Tıp Anabilim Dalı ve Eczacılık Fakültesi’nin desteğiyle gerçekleştirildi. Son zamanlarda gündemin üst sıralarına tırmanan ve kullanımı sıklıkla görülen bonzai ile ilgili toplantıya, çeşitli üniversitelerden bilim insanları katıldı. Marmara Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Karaalp, son 10 yıl içinde ortaya çıkan ve tüm dünyada salgın halinde toplumları etkileyen sentetik kannabinoidler ya da ülkemizde bilinen yaygın adıyla bonzainin özellikle 15-30 yaş arası kişilerde bağımlılık oluşturduğu belirtti.

Karaalp, “Bonzai tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle 15-30 yaş arasında ve daha çok erkeklerde görülüyor. Bunun arkasında sosyokültürel birçok etken bulunuyor. Örneğin ergenlik, büyüme arzusu, yaşanan sosyal veya psikolojik değişiklikler, travmalar, arkadaş ortamı, sınav stresi bunlar arasında sayılabilir” ifadelerini kullandı.

350 çeşidi var

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 Uyuşturucu Raporu’na göre yıllar içinde saptanan sentetik kannabinoidlerin sayısının giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Karaalp, 4-5 sene gibi çok kısa bir sürede toplam sentetik uyuşturucu sayısının 350’ye ulaştığını kaydetti.

En bağımlı Adana ve İstanbul

ÇÜ Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen, 15-24 yaş aralığında uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 29,7 ve Türkiye ortalamasının yüzde 2,7 olduğunu belirtti. Türkiye’de uyuşturucularla ilgili 2004 yılında bin 417 kişi yatarak tedavi görürken 2013 yılında bu sayının 11 bin 262’ye yükseldiğini ifade etti. Yatarak tedavi gören kişi sayılarında ise 2 bin 54 hastayla İstanbul’un ilk sırada, bin 57 hastayla Adana’nın ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Prof. Dr. Gülmen, kendilerine 12 yaşında bir kız çocuk vakasının geldiğini ve Adana’da uyuşturucu kullanım yaşının bu kadar düştüğünü ifade etti.