Gazete Vatan Logo

Bonzai cana doymuyor!

Uzmanların “en korkunç uyuşturucu” dediği bonzai bu kez Malatya’da 19 yaşındaki A.A’yı ölüme götürdü!

İki yıl öncesine kadar çoğu kişinin adını bile duymadığı bonzai adlı sentetik uyuşturucunun kurbanları günden güne artıyor. Bu kez acı haber Malatya’dan geldi. Battalgazi ilçesine bağlı Orduzu Mahallesi’nde Bahçebaşı Anadolu Lisesi bahçesinde baygın halde yatan genci gören vatandaşlar durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, kimliğinin A.A. olduğu belirlenen genci Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırdı. Ancak talihsiz genç burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. A.A.’nın cesedi Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından toprağa verildi. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, A.A. bonzai kullandığı bilgisine ulaştı.

‘2 yıl içinde toplu ölümler başlayacak!’

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı rapor, bonzai ve jamaika gibi türevlerinin korkunç yüzünü asıl 2 yıl sonra göstereceğini ortaya koyuyor. Radikal’de yer alan habere göre raporda bonzainin yakın tarihe kadar bilinmediği ancak şu anda 400 çeşide ulaştığı ve artık uyuşturucu piyasasının yarısını kapladığı vurgulanıyor. Raporda, iki yıl sonra madde kullanımından kaynaklanan ölümlerde artış yaşanabileceği de dile getiriliyor. Raporda İstanbul Bakırköy AMATEM yetkililerinin şu tespitlerine de yer veriliyor: “Şahıs beyan etmedikçe sentetik kullandığının tespiti imkansız gibidir. Önümüzdeki iki yıldan itibaren başta bonzai olmak üzere sentetik kannabinoidlerin kullanımından kaynaklanan ölüm olaylarında inanılmaz sayılarda artış olacağını bekliyoruz. Çünkü bonzai, kişinin organlarını geri dönülemez bir şekilde harap ediyor. Aniden ölmese bile en fazla 2-3 yıl içinde kişiyi ölüm bekliyor. Ayrıca bonzai kullanıcıları ne bağımlılık polikliniğine geliyorlar ne de akıl hastalıkları kliniğine geliyorlar. Onlar genellikle kalp krizi gibi şikayetlerle acil servislere gidiyorlar...”

Haberin Devamı

Bonzai’den ölenlerin sayısı aslında çok daha fazla

Emniyet Genel Müdürlüğü raporunda yer alan Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği üyesi bir bağımlının şu sözleri dikkat çekiyor: “Bonzaiden ölümler bonzai olarak kayda girmiyor. Genç yaşta kalp krizinden bu kadar ölüm olmayacağını insanlar bilmiyorlar mı? Nasıl dikkatlerini çekmiyor anlamak mümkün değil.” Raporda yer alan bilgilere göre bonzai ve türevleri akut böbrek yetmezliği, akut görme kaybı ve Wernike Sendromu gibi ciddi tıbbi sorunlara da yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Fare zehri, sinek ilacı

Bonzai ve türevlerinin içinde yok yok. Fare zehrinden böcek ilacına hatta florasan lamba kırıklarına kadar her türlü zararlı kimyasallar bulunuyor. Bu maddeler uyuşturucu tacirleri tarafından bitkisel bir ürünmüş gibi göstermek amacıyla çeşitli bitkilere püskürtme batırma vb. yöntemlerle emdirilmekte.