Gazete Vatan Logo

Bomonti’yi keşfetmişti yeni yıldızı Gravesend

Şişli Bomonti’nin yıldızı henüz parlamazken buradaki potansiyeli gören ve yatırım yapan ilk inşaatçılardan biri olan Peker Holding rotayı Avrupa’ya çevirdi. İngiltere ve Almanya’da toplam 14 proje geliştiren grup, prim yapması muhtemel bölgeleri keşfetmesiyle ün saldı.

Bomonti’yi keşfetmişti yeni yıldızı Gravesend

Bundan yaklaşık 6 yıl önce Londra üzerinden yurt dışına açılan Peker Holding, son yatırımını ünlü İngiliz edebiyatçı “Charles Dickens’ın şehri” olarak bilinen Gravesend’e yaptı. Peker Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker, bugüne kadar İngiltere ve Almanya’da toplam 14 proje hayata geçirdiklerini ve özellikle Londra ve Düsseldorf’a odaklandıklarını ifade etti.

Biz arazi geliştiririz

Peker, arazi geliştirmenin Türkiye’de aslında çok üzerinde durulmayan bir kavram olduğunu belirterek, “Biz markalı konut geliştiricilerini ve doğrudan konut satışı yapan müteahhitlerin adlarını duyuyoruz. Aslında konutun satışına kadar geçen süreç belki de hepsinden daha zorlu, daha emek isteyen, tabir-i caizse en ‘çetrefilli’ bir süreç. Peker Holding işte bu süreçle uğraşan, diğer bir ifadeyle işin mutfağında uzmanlaşmış bir şirket…” dedi. Gayrimenkulde 30 yılı aşkın tecrübesi bulunan Peker Holding, bugün İstanbul’un parlayan yıldızı olarak görülen Bomonti’ye de ilk yatırım yapanlar arasında…

Neden Gravesend?

Haberin Devamı

İstanbul’da çok sayıda araziyi geliştiren şirket, son yatırımını İngiltere’nin yükselen yıldızları arasında gösterilen, Londra’ya ve mega projelere olan yakınlığıyla öne çıkan Gravesend bölgesine yaptı. Avrupa yatırımlarını anlatan Peker ve eşi, Peker Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Peker, arazi geliştirmede uzmanlaştıklarını, bu konuda Türk yatırımcılara desteğe hazır olduklarını söyledi.

Peker, “Biz ‘akıncı’ olarak geldik, ‘mevzileri kazdık’. Her şeyi hazırladık. Türk gayrimenkul şirketlerine desteğe hazırız. Çünkü bunlar döviz getirici; ihracat gibi görünen, dış ticaret açığına fayda edecek işler” dedi.

Gravesend’in Londra’ya

40 kilometre uzaklıkta olduğunu kaydeden Peker “Buranın bir cazibe merkezi olarak öne çıkacağını öngördük. 14.8 milyar poundluk hızlı tren yatırımı ile buradan Londra’ya ulaşım 16 dakikaya iniyordu. Paramount’un 3.2 milyar poundluk tema park projesi de cazibeyi artırdı. Burada satın aldığımız gayrimenkul eski bir doğum evi. Nasıl değerlendireceğimizi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Düsseldorf şehrine yoğunlaştıklarını ifade eden Peker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düsseldorf’ın tam girişinde 12 bin metrekarelik bir arsamız var. En büyük projemiz bu. 28 bin metrekareye yakın satılabilir alandan bahsediyoruz. Burada karma bir proje geliştiriyoruz. Bu proje, Almanya’nın en iyi mimarlık ofislerinden birinden ödül de aldı. Pazarlama olarak Novotel Grubu’nu seçtik. 25+5 sene kira sözleşmesi yaptık. Şimdi de fonlar talip oldu, çok büyük bir ihtimalle projeyi satacağız. Almanya’da gelir getiren bir şey yarattığınızda fonlar adeta ‘üstüne atlıyor’. Bugünden fonlardan 70-75 milyon euro arasında talep geldi. Ayrıca yıllık 3 milyon 600 bin euroluk kira kontratı var” diye konuştu.

Yatırımları GYO olarak yapıyoruz
Peker Holding şirketlerinden Peker GYO, geçtiğimiz aylarda halka arzını tamamladı ve borsada işlem görmeye başladı. Yurt dışındaki tüm projelerini halka arz edilen GYO’nun içine koymak istediklerini , SPK’nın bu konudaki tebliğine takıldıklarını söyleyen Hasan Peker, şunları kaydetti: “Dedik ki; uluslararası bir firma olarak içinde euro, pound ve TL ile geliri olan geliştirmeyi GYO olarak koyalım. SPK dedi ki; ‘GYO’lar ancak yüzde 100’ü gayrimenkulle iştigal eden firmalara iştirak edebilir’. Başkan ile ‘Bunu düzeltmemiz lazım’ diye konuştuk. ‘Düzelteceğiz’ dediler. Fakat başkan değişti. Dedik ki; ‘Biz bundan sonra gireceğimiz işleri direk GYO adına alırız ve yaparız’. İlk önce 1 milyon 100 bin euroya satın aldığımız Düsseldorf’taki binayı GYO adına satın aldık. Sonra İngiltere’de Gravesend bölgesindeki projeyi GYO’nun içine koyduk.”
Maslak’taki arazimiz için hastane grubuyla anlaştık
hasan Peker, grubun portföyünde yer alan Maslak’taki arazi ile ilgili de açıklamada bulundu: “Maslakta bir arazimiz var. 3 bin metrekarelik, ana caddede. Vakıflar’ın yeriymiş daha önce. Vakıflar ihale etmiş, biz de o ihale edilen kişilerden devraldık o şirketi. Ardından da projesini geliştirdik, ruhsatını aldık. Burada da ‘Biriyle anlaşalım, ihtiyaç neyse ona göre yapalım’ dedik. Şimdi bir hastane grubuyla şu anda ön anlaşmayı yaptık.”

Haberin Devamı