Gazete Vatan Logo

Bombalara karşı mobil sığınak

Estonya savunma şirketi Terramil, bombalara karşı korunmak için taşınabilir bir sığınak icat etti.

Bombalara karşı mobil sığınak

İki saatten daha kısa bir sürede kurulabilen mobil sığınak içinde 12 kişi barınabiliyor. Plastik bazlı polietilenden üretilen sığınak acil durumlar için oldukça pratik bir çözüm. Geliştiricilerden Peeter Kirstsi sığınağın su geçirmez ve eksi 50 dereceden 80 dereceye kadar sıcaklıklarda kullanılabilir olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Bu ünitenin kurulumu yaklaşık bir buçuk saatte tamamlandı. Yani kamyondan indirilip, yerin kazılması, sığınağın yerli yerince oturtturulup tamamlanmasına kadar geçen toplam süre.”

Sığınağın bir tanesi yaklaşık 2 ton ağırlığında. Üreticiler, sığınağı kurmak için özel bir vince gerek olmadığını inşaatlarda kullanılan kepçelerin yeterli olduğunu söylüyor. Mobil sığınağın taşınması ve montajı nispi yönden kolay olsa da yer altına gömülmesi ve üzerinin geniş bir toprak örtüsüyle kaplanması gerekiyor.

Peeter Kirstsi sığınağın mukavemeti konusunda şunları söyledi: “Farklı bir dizi silahla testler yaptık ve gördüğünüz gibi herhangi bir hasar meydana gelmedi. Buraya sığınan insanlar için tehlikeli olabilecek basınç, titreşim, ses gibi faktörlerin seviyelerini ölçmek için içeride ölçüm cihazları var. Ve şimdiye kadar sığınakta hiçbir hasar olmadı.” Yerel silahlı kuvvetler ve Amerikan askerleri sığınağı hedef alan bomba atışlarıyla darbelere karşı direnç testi yaptı. Sığınak, yaklaşık dört metre ötede patlayan bombalara karşı hasar görmeden dayanıklı kaldı. (Euronews)

Haberin Devamı