Gazete Vatan Logo

Bombalar, İngiliz turisti Türkiye tatilinden vazgeçiremedi

Londra'yı cehenneme çeviren bombalar, Türkiye'de tatil planları yapan İngilizleri korkutmaya yetmedi. Turizmciler, şu ana kadar İngiliz turist rezervasyonlarında iptal olmadığını söyledi

İngiltere'nin kalbi Londra'yı vuran terör saldırısı, İngilizlerin Türkiye'de tatil yapma planlarını değiştiremedi. Turizm sektörü temsilcileri, şu ana kadar İngiliz turistlerin rezervasyonlarında herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Sadece 'son dakika' rezervasyonlarında bir azalma olabileceğinin altını çizen turizmciler, "Onun da etkisi bir haftada geçer" diyerek, "Panik yok" mesajı verdi.

'Son dakikacılar'ın sayısında düşüş olabilir
Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger de, "Türk turizmi, Avrupa'da şampiyonlar liginde oynuyor. Başarımız, tüm dünyayı kıskandırıyor" dedi. Londra'daki saldırıları kınayan Öger, "Korkum ve endişem, İngilizler'in Müslümanlar'a karşı tepki koymasıdır. Bu beni endişelendiriyor" dedi.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, "Henüz İngiltere'den Türkiye'ye olan rezervasyonlarda bir iptal yok. Asıl etkiyi görebilmek için bir hafta geçmesi gerekiyor. Sadece tatile 'son dakika' karar verenlerde belki bir düşüş olabilir. Onun da Türk turizmi üzerinde çok ciddi bir etki yaratacağını düşünmüyorum" dedi. Saldırılardan sonra özellikle havalimanları başta olmak üzere çok büyük güvenlik önlemlerinin alınacağını hatırlatan Bayındır, "İnsanlar bu konuda çok hassaslar. Ama negatif bir etkisi olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Turizim hedefinde sapma beklenmiyor
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ise "Bu onlar için gerçekten çok büyük bir şok. Ancak büyük iptaller beklemiyorum. Belki birkaç gün sürecek küçük rezervasyon iptalleri gündeme gelebilir. Onların da etkili olacağını sanmıyorum" dedi. Hem İngiltere'den gelen turist sayısında hem de genel turizm hedeflerinde herhangi bir sapma beklemediğini
vurgulayan Barut, "Bu dönemde havalimanlarında güvenlik önlemleri artırılacağı için belki yolcular biraz yorulacaklar. Ama birkaç gün içinde herşey normale dönecek" şeklinde konuştu.

Thomas Cook: Pazar günü 1.600 kişi gelecek
İngiltere'den Türkiye'ye yılda ortalama 300 bin turist getiren ünlü seyahat acentesi Diana-Thomas Cook ise "Paniğe gerek yok, iptal söz konusu değil" mesajı verdi. Diana-Thomas Cook Rezervasyon Sorumlusu Emrah Uysal, "Sadece Antalya'ya yılda 80-90 bin İngiliz getiriyoruz. Yarın (Pazar günü) bin 600 İngiliz turist geliyor. Şu saate kadar herhangi bir iptal olmadı. Belki kendileri veya yakınları saldırıdan zarar görmüş kişilerde küçük çaplı rezervasyon iptalleri yaşanabilir" dedi.

Borsalar saldırının izini çabuk sildi
Londra'da önceki gün patlayan bombalarla büyük bir şok yaşayan ve hızla düşüşe geçen uluslararası piyasalarda dün toparlanma eğilimi hakimdi. Önceki gün yüzde 2'ye yakın düşüşler yaşayan Avrupa'nın en büyük borsaları dün kayıplarını telafi etti. Saldırının göbeğindeki Londra Borsası, yüzde 1.34 yükseldi. Borsa böylece hemen hemen saldırı öncesindeki seviyesine çıktı.

İMKB dünkü yüzde 0.55'lik çıkışıyla önceki günkü seviyesinin bile üzerine çıkarken, diğer borsalar da başa baş noktasına yaklaştı. Saldırılara rağmen önceki gün binde 3.4'lük artışla kapanmayı başaran ve bu sayede diğer piyasaların da toparlanmasına hız veren New York Borsası'nda ise yine yükseliş hakimdi. Dow Jones Endeksi haftanın son seansına yüzde 0.75'lik artışla başladı.

Haberin Devamı