Gazete Vatan Logo

Bombacı yalnız değildi

İngiltere istihbaratına göre Manchester bombacısı yalnız değildi. Ülkede terör alarmı seviyesi ‘Her an yeni saldırı beklentisi’ anlamına gelen en yüksek seviyeye yükseltildi. Asker sokağa indi

Bombacı yalnız değildi

Manchester’da konser alanı Manchester Arena’da üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirerek çoğu çocuk ve genç 22 kişinin ölümüne yol açan İngiltere doğumlu Libyalı Salman Abedi’nin ailesinin eski Libya devlet başkanı Kaddafi yönetiminden kaçarak ülkeye sığındığı ortaya çıktı. İngiliz basınına göre 1994’te Manchester’da doğan Abedi, ailenin 4 çocuğundan biri. Saldırıda üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirerek ölen Salman’ın iki ağabeyi ve 18 yaşında bir kız kardeşi var. Salman, Manchester’daki Salford Üniversitesi’nde 2015-2016 akademik yılında iş ve idare bölümünü okumuş ancak ikinci yılında derslere devam etmemişti. Bombacının saldırıdan önce Libya’ya gittiği, oradan Suriye’ye geçtiği ve olaydan birkaç gün önce de Manchester’a geri döndüğü belirtiliyor.

İzleme altındaydı

Genç teröristin kısa zaman önce sarık ve cübbe ile dolaşmaya başladığı, sokakta bağırarak Kuran okuduğu komşuları tarafından anlatıldı. Dün gözaltına alınan babası Ebu İsmail ise Libyalıların camisinde müezzindi, ancak liberal ve ılımlı İslamcı bir isim olarak biliniyordu. DEAŞ’ın ideolojisini ‘Günahtan öte suç’ olarak nitelendiriyordu. İngiliz basınındaki iddialara göre İngiliz polisi ve istihbaratı Salman Abedi’nin ‘farkındaydı’. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd “Muhtemelen, tek başına bu eylemi yapmıyordu o nedenle istihbarat kurumları ve polis bizi güvende tutmak amacıyla tüm bilgiyi elde etmek için ipuçlarını takip ediyor” dedi. Rudd, Abedi’nin istihbarat kurumları tarafından tanınıp tanınmadığı şeklindeki soruya da “Güvenlik kurumlarının çok sayıda kişiyi bilmesi onların farkında oldukları herkesi tutuklaması gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak o (Abedi) daha önceden bilinen birisiydi. Soruşturma ilerledikçe daha fazlasını bulacağımızdan eminim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Çok sessiz sakin biriydi’

Manchester’da yaşayan bir Libyalı, Guardian gazetesine açıklamasında zanlıyla ilgili şunları söyledi: “Salman mı? Çok şaşırdım. Çok sessiz biriydi, bana karşı çok saygılıydı. Ağabeyi İsmail dışadönük biri ama Salman çok sessizdi. Bunu yapacak biri değil.”

Haberin Devamı

Gazeteye konuşan Libyalı, Abedi’nin babasının ‘Ebu İsmail’ olarak bilindiğini ve sesi çok güzel olduğu için müezzinlik yaptığını, oğullarının da ‘Kuran’ı ezbere bildiklerini’ söyledi. Babasıyla ilgili de “Ebu İsmail öfkeden çılgına dönecek. Cihatçı ideolojiye zıttı. DEAŞ cihat bile değil, suç. Ailesi yıkılacak” dedi. Manchester İslam Merkezi’nin önde gelen üyelerinden Mohammed Saeed ise ‘bir vaazda, DEAŞ ve Libya’daki Ensar el Şeria’yı eleştirdiği için Salman Abedi’nin kendisine öfkelendiğini’ söyledi.

Guardian gazetesi, Manchester’da ‘teröre finans sağlamak ve terör eylemi hazırlığında olmak’ suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırılan 24 yaşındaki Abdalraouf Abdallah ile Abedi’nin birbirini tanıdığını’ yazdı. Abdallah’ın, Suriye’ye savaşmaya gitmek isteyenlere de yardım ettiği bildiriliyor. Guardian’a konuşan bir aile yakını ise bu tanışıklığın olağan olduğunu ifade edip “Manchester’da yaşan tüm Libyalılar birbirini tanır” dedi. Abedi’nin Times’a konuşan bir okul arkadaşı ise, “Üç hafta önce Libya’ya gitmişti ve birkaç gün geri dönmüştü” dedi.

Haberin Devamı

Bombayı yapan yakalandı mı?

İngiltere’de gizli servis ve polis insan avı başlattı. Baba Ebu İsmail ile birlikte 5 şüpheli gözaltına alındı. Reuters haber ajansı, konser salonunu kana bulayan patlayıcıyı yapan zanlıya ulaşılmış olabileceğini bildirdi. Polis, bir terör ağıyla karşı karşıya olduklarını duyurdu.

DEAŞ BÖYLE ÜSTLENDİ

‘Çocuklarınızı biz öldürdük’

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, Abedi’nin Suriye’ye gittiği bilgisine Fransız ve İngiliz istihbarat servislerinin sahip olduğunu dile getirdi. Bir örgütün desteğini alıp almadığına dair soruya ise Collomb, “Bu henüz bilinmiyor, ama belki. Her ne olursa olsun, DEAŞ’la bağlantısı olduğu kanıtlandı” diye yanıt verdi.

DEAŞ’ın haber ajansı Amaq tarafından yayınlanan bildiride, ‘Çocuklarınızı biz öldürdük’ ifadesi yer aldı. Birden fazla bombanın kullanıldığı iddia edildi.

Kurban aileleri için dayanışma

Manchester Albert meydanında saldırıda hayatını kaybedenler için mumlar yakılıyor. Saldırıda hayatını kaybedenler Albert Meydanı’nda anıldı. İnternette kurban aileleri için oluşturulan yardım sayfasına sadece birkaç saat içinde 750 bin sterlinlik bağış geldi. Ayrıca birçok kişi Manchester’ın simgesi olan arıyı kollarına dövme yaptırarak dayanışma mesajı veriyor.

Haberin Devamı

Haber sızdıran ABD’ye tepki

İçişleri Bakanı Rudd BBC’ye verdiği röportajda soruşturmanın ayrıntılarının İngiltere’den önce ABD’li yetkililerce duyurulmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. ABD’li yetkililer Salman’ın kimliğini İngiliz yetkililerden önce basınla paylaşmıştı. Bakan, “İngiliz polisi, operasyonel bütünlük açısından bilgi akışını kontrol etme konusuna çok net olmuştur. O nedenle diğer kaynaklardan bilgi açıklanması rahatsız edici. Bunun bir daha olmaması gerektiği konusunda dostlarımıza karşı çok açık oldum” dedi.