Gazete Vatan Logo

Bombacı ‘terörden’ arandığı halde serbest kalmış!

Bombacı ‘terörden’ arandığı halde serbest kalmış!

Diyarbakır’da HDP mitingini kana bulayan Orhan Gönder, iki gün önce kentteki bir otelde tespit edilmişti. Ancak sadece ‘asker kaçağı’ diye göründüğü için gözaltına alınmamıştı. Oysa Gönder o sırada ‘terör nitelikli şahıs’ olarak aranıyordu.

HDP’nin seçimden iki gün önce, 5 Haziran’da Diyarbakır’da düzenlenen mitinginde 4 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı düzenleyen Orhan Gönder’in 3 Haziran’da kaldığı otelde polis kontrolünden geçtiği ortaya çıkmıştı. Asker kaçağı olduğu için tebligat yapılarak bırakılan Gönder’in aslında “terör nitelikli şahıs” olarak da arandığı ortaya çıktı. Emniyette idari soruşturma başlatıldı.
Radikal.com.tr’den İdris Emen’in haberine göre, IŞİD üyesi Orhan Gönder’le ilgili şu gelişmeler yaşanmıştı:
İhbar maili
Adıyaman’ın Turgut Reis Mahallesi’nde oturduğunu belirten bir şahıs, 6 Mayıs 2015’te, Adıyaman Emniyeti’ne bir mail atarak, kentteki IŞİD’e katılımlar konusunda endişelerini dile getirip, şu ifadeleri kullandı: “Bizim mahalleden de Orhan Gönder diye bir komşumuz da savaşmaya gitmiş. Bunun anası Hatice ile Babası Mustafa Orhan’ın yanına Suriye’ye görmeye gitmiş. Bu işler bu kadar kolay mı oluyor? Biz mahallede tedirgin olduk. Hatta ben kendisine sordum, ‘Polis molis sana sormadı mı nereye gittiniz’ diye. Kendisi bana ‘Kimse bir şey sormadı’ dedi. Çocuklarımızı kandırıyorlar. Bize yardım edin.”
Aileye tebligat
Bu ihbardan sonra, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü 12 Mayıs 2015 tarihinde Gönder’in ailesine bir tebligat yolladı. Tebligatta Orhan Gönder’in 2014/8374 sayılı soruşturma kapsamında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak değerlendirilip arandığı, söz konusu olayla ilgili ailesinin bilgisine başvurulacağı belirtildi. Bunun üzerine Gönder’in anne ve babası emniyete gidip ifade verdi.
Anne Hatice Gönder, yaşananlarla ilgili şunları söyledi:
Anne: Neden bırakıldı?
“İfademde, (oğlunu bulmak için) Akçakale’ye gittiğimde ilk iş olarak Akçakale Emniyeti’ne başvurduğumu söyledim. Son ifademizde çocuğumuzun IŞİD’e gittiğini tekrar söyledik. Ancak oğlum bombalamadan iki gün önce Diyarbakır’da bir otelde yakalandı. Asker kaçağı olduğu için sadece askerlikle ilgili işlem yapıldı. Madem oğlum aranıyor neden bombalamadan iki gün önce serbest bırakıldı?”
Orhan Gönder saldırıdan iki gün önce Diyarbakır’da bir otelde kalmış, bu sırada hakkında ‘asker kaçağı’ olduğu gerekçesiyle tutanak tutulmuştu. Diyarbakır Valiliği, şahsın yasa dışı bir eylem hazırlığında olduğuna dair bir tespitin olmadığını belirtmişti.
“Adıyaman’da katılım çok”
Anne Hatice Güngör, oğlu Orhan’ın 13 Ekim 2014 günü akşam saat 19.00’da evden çıktığını bir daha dönmediğini belirtti. “Keşke benim oğlum o mitingde ölseydi, o insanlara bir şey olmasaydı” diyen anne Güngör, oğlunu ararken yaşadıklarını anlatırken şunları söyledi:
“Arkadaşlarının beraber takıldığı ’İslam kafe’ vardı. Aileler olarak o kafeye gittik. İmamın namaz kıldığı bir yer vardı. Onun etrafı da IŞİD bayrağıyla doluydu. Oradakilere fotoğrafını gösterdiğimde tanıdıklarını söylediler. 3 dört kez oraya baskın yaptık. Devlete de bildirerek oranın kapatılmasını istedim. 2 ay önce orası kapandı. Oraya takılanların hepsi Suriye’ye gitti. Adıyaman’dan IŞİD’e çok katılım var. Ancak korkuyorlar ve emniyete bildirmiyorlar.”
Emniyette soruşturma!
Bazı yetkililer, ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ konumundakilerin GBT ve UYAP’a kaydedilmediğini ancak, emniyet kayıtlarında yer aldığını ve Gönder’in otelde yakalandığında hakkında araştırma yapılmamasının ihmal olduğunu ifade etti. Haberler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü dün şu açıklamayı yaptı: “3 Haziran 2015 günü Diyarbakır’da bir otelin kayıtlarında bölge polis merkezi görevlisince yapılan kontrolde, otelde konaklayan şüphelinin asker yoklama kaçağı olduğunun anlaşılması üzerine ilgiliye askerlik şubesine gitmesi gerektiği yönünde tebligat yapılmıştır. Diğer yandan, iddia konuları ile ilgili olarak herhangi bir şekilde ihmali olanlar varsa belirlenmesi amacıyla Polis Başmüfettişleri 10.06.2015 tarihinde görevlendirilmiş olup, konu tüm yönleriyle özenle soruşturulmaktadır.”
Nasıl yakalandı?
Orhan Gönder, mitingdeki saldırıdan sonra Suriye’ye geçmek için yaptığı telefon görüşmelerinin ardından Gaziantep’te polis ekiplerince yakalandı. Gönder’in 2 Haziran akşamı Diyarbakır’a geldiği, iki yeni telefon hattı aldığı tespit edildi. Saçlarını kazıtıp gözlük takan ve bir otele yerleşen Gönder, 5 Haziran’daki mitingde bombayı patlattıktan sonra, İ.B. adlı kişiyi aradı. Bu kişi Gaziantep polisi IŞİD’le irtibatından dolayı dinliyordu. Gönder telefonda İ.B.’ye “Hemen çıkmam gerekiyor” dedi. Bu ifade üzerine şüphelenen Gaziantep polisi, zanlının bir iki telefon görüşmesini daha deşifre ederek operasyon yaptı. İ.B.’nin Gaziantep’teki evini basan polis, Gönder’i orada yakaladı.

Haberin Devamı