Gazete Vatan Logo

Bomba kargoyla gelmiş

Avustralya polisi, 2 hafta önce gözaltına alınan terör zanlılarının, yolcu uçağı düşürmekte kullanacakları bomba düzeneğinin, Türkiye’deki bir DEAŞ üyesince kargo yoluyla gönderildiğini tespit etti

Bomba kargoyla gelmiş

Avustralya’da 2 hafta önce, bir yolcu uçağına saldırı hazırlığındayken yakalanan terör zanlılarının, eylemlerinde kullanacakları bomba düzeneğini Türkiye’de saklanan bir DEAŞ liderinden temin ettikleri belirlendi. Avustralya Federal Emniyet Teşkilatı Müdür Yardımcısı Michael Phelan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi havayolu şirketi Etihad Havayolları’na ait bir yolcu uçağına saldırı düzenlemeyi planladığından şüphe edilen iki Avustralya vatandaşının gözaltında alındığını açıkladı.

Phelan, 49 yaşındaki Halid Hayat ve 32 yaşındaki Mahmud Hayat adlı kardeşlerin, DEAŞ bağlantılı radikal İslamcı olduklarından şüphe edildiğini belirtti. Yüksek askeri kaliteye sahip el yapımı bombanın bir bavul içindeki kıyma makinesine yerleştirilerek Etihad Havayolları’nın 15 Temmuz’da Sydney’den Abu Dabi’ye gidecek uçağına sokmayı planlayan kardeşleri, uçağa binmeye hazırlanırken gözaltına alınmıştı. Zanlıların yolcu uçağı saldırısının yanı sıra kalabalık bir mekanda zehirli kimyasallarla ikinci bir saldırı düzenlemeyi planladığı da kaydediliyor.

Haberin Devamı

Polis, soruşturma kapsamında saldırıda kullanılması planlanan patlayıcıların Türkiye’den postalandığını tespit ettiklerini açıkladı. Zanlıların, DEAŞ’ın lider kadrosundan bir isim tarafından Türkiye’den gönderilen malzemelerle bombayı yaptıkları belirlendi.

Phelan, saldırı planının arkasında halen Suriye’de bulunan başka bir üst düzey bir DEAŞ üyesinin bulunduğunu düşündüklerini söyledi. Polis, zanlılara saldırı talimatını bu kişinin verdiğini öngörüyor.

Olayla bağlantılı olarak iki kişinin daha gözaltına alındığı, bu kişilerden birinin serbest bırakıldığı, bir diğerinin de sorgusunun sürdüğü kaydedildi.