Gazete Vatan Logo

Bomba iddia: Kuzey Kore savaş pozisyonu alıyor

Rus Pravda gazetesinin Kuzey Kore medyasına dayandırdığı habere göre başkent Pyongyang'da alarm durumuna geçildiği ve Kim Jong-un'un şehrin tahliye edilmesi yönünde talimat verdiği öne sürüldü.

Bomba iddia: Kuzey Kore savaş pozisyonu alıyor

Kuzey Kore ve ABD arasında yaşanan gerginlik tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Son olarak Rus Pravda gazetesi Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un başkent Pyongyang'ın derhal tahliye edilmesi emri verdiği bildirildi. Kuzey Kore medyasına dayandırılan haberde Kuzey Kore ordusunun savaş pozisyonu aldığı ve ülkede sirenler çaldığı belirtiliyor. Güney Koreli kaynaklar sınırın öbür tarafında halkın sığınaklara yönlendirildiğini ifade ediyor.

Channel News Asia haber ajansının muhabiri ise Pyongyang'dan paylaştığı mesajında "6.20'ye kadar ülkeyi terk etmemiz söylendi. Fakat sebebi açıklanmadı. Cep telefonları çalışmıyor." ifadelerini kullandı. Muhabir daha sonraki 5 saat boyunca başka paylaşım yapmadı.

YABANCI GAZETECİLERE MESAJ

Bunun yanı sıra Pyongyang'da bulunan yabancı gazeteciler, ülkede çok önemli bir hareketlilik olduğu ve kendilerine "Perşembe günü çok önemli bir olaya hazır olun" dendiğini duyurdular. Ülkede büyük bir gerginlik olduğunu da duyuran muhabirler, bölgedeki gerginliğin nükleer silah programıyla doğrudan bir bağlantısı olduğuna dair bir işaret olmadığını da bildirdi.

Haberin Devamı

ÇİN SINIRI KAPATILDI

Yaşanan son gelişmelere paralel olarak Çin'in sınırı kapattığı bildirildi. Çin ordusunun sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdığı ifade ediliyor.

TRUMP: ÇİN OLMADAN DA KUZEY KORE'YE MÜDAHALE EDERİZ

Gündemde bu iddialar gezerken ABD Başkanı Trump, "Gerekirse Çin olmadan da Kuzey Kore'ye müdahale edebiliriz" açıklaması yaptı.

ÇİN'DEN KUZEY KORE'YE UYARI

Öte yandan Kuzey Kore sorununu masaya yatıran Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Trump'a tansiyonun düşürülmesi ve diplomatik çözüm çağrısı yaptı. Bu görüşmeden saatler önce Çin medyası, Pyongyang yönetimini bugünlerde bir hata yapmaması için uyardı. Global Times'a göre, Kuzey Kore'nin ilk nükleer testini yaptığı 2006'dan bu yana ilk kez savaşa bu kadar yaklaşıldı.

Editöryal yazıda Pyongyang yönetiminden kendi güvenliği için tüm nükleer ve füze faaliyetlerini durdurması istendi. Gazeteye göre Suriye'ye füzelerle saldıran Trump'ın benzer bir adım atmayacağının garantisi yok

Haberin Devamı

"DENİZALTILAR DA VAR, ATILACAK ADIMLARI AÇIK ETMEYECEĞİM"

Fox Business kanalında yayınlanan 'Mornings with Maria' adlı programa katılan ABD lideri Trump ise, Kuzey Kore'yi durdurmak için tereddüt etmeyeceklerini bir kez daha ilan etti. Uçak gemisi USS Carl Vinson'ın başını savaş gemilerini bölgeye gönderdiklerini hatırlatan Trump, bölgede denizaltılarının da bulunduğu mesajını verdi.

''KUZEY KORE BELASINI ARIYOR''

ABD Başkanı, dün de Twitter hesabında "Kuzey Kore belasını arıyor. Eğer Çin yardım etmeye karar verirse, bu harika olur. Eğer yardım etmezse, biz onlarsız bu problemi çözeceğiz" diye yazmıştı.

''ONLARI YERYÜZÜNDEN SİLERİZ''

Çin'in uyarılarına rağmen Pyongyang yönetimi de ABD'yi tehdit etmeye devam ediyor. ABD'ye nükleer cevap verebileceğini ilan eden Kuzey Kore'den, "Bize savaş açmaya kalkarlarsa onları yeryüzünden sileriz" açıklaması gelmişti.

(Kaynak: Türkiyegazetesi)