Gazete Vatan Logo

Bomba Ankara'da hazırlandı

Ankara’da 28 kişinin öldüğü eylemin talimatı 4 PKK’lı terörist tarafından verildi Eylemci PKK bağlantılı Kutbettin O. ile 15-20 gün Ankara’daki şantiyede kaldı. Bombaları kendisi hazırlayan eylemci bu süre içinde hiç cep telefonu kullanmadı

Bomba Ankara'da hazırlandı

Ankara’da 28 kişinin öldüğü, 81 kişinin yaralandığı saldırıyı terör örgütünün nasıl planladığı en ince ayrıntısına kadar ortaya çıktı. Eylem talimatı, PKK/KCK terör örgütü adına firari HASAN A., Baran kod adlı Mehmet D., Erhan kod adlı İshak Ö. (Porsıpi) ile Hoca ve Şirin kod adlı teröristler tarafından verildi. 17 Şubat’ta 28 cana mal olan saldırının ardından 10 ilde eş zamanlı operasyon yapılmış, 21 şüpheli gözaltına alınmıştı. 21 Şubat Pazar sabahı Ankara Adliyesi’ne getirilerek sorgulanan şüphelilerden 14’ü tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi, 7 kişi ise serbest bırakıldı. 13 saat süren sorgunun ardından Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği, 04.00 sıralarında biten sorgulama işlemi sonucunda, şüpheli 14 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Şüphelilerin ifadesinin, mahkeme kararı uyarınca sesli ve görüntülü sistemle alındığı anlaşıldı. Sesli ve görüntülü kaydın önümüzdeki günlerde tutanağa dönüştürüleceği öğrenildi.

Araç örgüte nasıl gitti?

Tutuklananlar arasında, olay yerinde bulunan parmak izinden tespit edilen Salih Neccar ile saldırıyı üstlenen TAK’ın açıklamasında yer alan Abdulbaki Sönmez’in (Somer) aynı kişi olduğunu belirten ve saldırgana bombalı aracı teslim eden Kutbettin O. ile Metin A., Ahmet K., Muharrem C., Mustafa B., Turgut K., Metin C., Hüseyin G., İsmail İ. ve Murat K. da yer aldı. Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu’nca tutuklamaya sevk yazısında, eylemin nasıl planlandığı şöyle anlatıldı:

Haberin Devamı

“Sahte belgeler düzenleyerek araç kiralama işi yapan Turgut K. ve Mustafa B.’nin ortak oldukları Serdar B., Murat K., Hüseyin G. ve Metin C., İzmir’den Tuncay U.’ya ait Rent A Car firmasından sahte kimlik belgesi düzenleyerek araç kiraladı. Kiraladıkları araca sahte evrak ve sahte plaka çıkaran şüpheliler, Metin C. aracılığıyla önce İsmail İ. ile irtibat kurdu. İsmail İ.’nin eylem talimatını verenlerden firari Hasan A. ile de irtibatı vardı. PKK/KCK terör örgütü adına faaliyet yürüten şüpheli Metin A., kırsaldaki PKK/KCK terör örgütü adına firari Hasan A., Baran kod adlı Mehmet D., Erhan kod adlı İshak Ö. (Porsıpi) ile Hoca ve Şirin kod adlı teröristlerden aldığı talimatla aracı temin etmekle görevlendirildi. İsmail İ. vasıtasıyla Volkswagen Scirocco marka 34 KK 0340 plakalı aracı önce eylem talimatını veren firari Hasan A. çeteden satın aldı. Hasan A., daha sonra aracı piyasa bedelinin çok altında Metin A.’ya sattı. Metin A., aracı aldığı talimat uyarınca Lice kırsalına götürdü. Burada İshak Ö.’den aldığı talimat uyarınca Ankara’da Ulus meydanında bir marketin önünde şüpheli Kutbettin O.’ya teslim etti.

Haberin Devamı

İkiz plakayı Ankara’ya gönderdi

İkiz plakayı temin edemeyen Metin A., tekrar İstanbul’a giderek, Hasan A. ile irtibat kurdu. Temin edilen 06 FB 3157 plakayı alarak, şehirlerarası otobüsle Ankara’daki Kutbettin O.’ya gönderdi. Kutbettin O., Hüseyin K. ve Hayrettin T. vasıtasıyla eylemden önce kırsalda bulunan ve bombalama eylem talimatını veren firari şüpheliler Mehmet D., İshak Ö. ile Hoca ve Şirin kod teröristlerle tanıştırılıp irtibatlandırılmıştı. Kutbettin O.’ya, Ankara’ya yanına bir şahıs gönderileceği de söylenmişti. Somer veya Neccar, AŞTİ’den Ahmet Ç.’den emaneten aldığı cep telefonu ile Kutbettin O.’yu aradı. Eylemci ve Kutbettin O., 15-20 gün Ankara’da Eskişehir yolundaki şantiyede birlikte kaldı. Şüpheliler Ahmet K. ve Muharrem C., bomba yapmakta kullanılan malzemeleri 45 B 4865 plakalı araçla kırsaldan aldıkları talimat uyarınca şüpheli Kutbettin O.’nun çalıştığı şantiyeye getirdi. Eylemci, şantiyede kaldığı sürede bomba ve bomba düzeneklerini hazırlayarak suça konu 34 KK 0340 plakalı araca yerleştirmek suretiyle bombalı saldırı eylemine hazır hale getirdi. Şüpheli Kutbettin O. ve eylemci, olay tarihi ve öncesinde de olay yeri ve yakınında Kutbettin O.’ya ait Peugeot 308 marka araçla çok sayıda keşif yaptı. Bu keşifler Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarında da yer aldı. Bombacı, 17 Şubat’ta Merasim sokağa giderek eylemi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Saldırıdan sonra hem 35 EA 9526 plakalı Peugeot araçta hem de şantiyedeki eşyalar üzerinde yapılan incelemede, Kutbettin O. ve kardeşi Metin O.’ya ait birden fazla parmak izi tespit edildi.

Haberin Devamı

Günlerce keşif
Şüphelilerden Kutbettin O.,, canlı bomba ile birlikte kendisine ait 35 EA 9526 plakalı gri renkli 2012 model Peugeot 308 marka araçla eylem yerinde çok sayıda keşif yaptı. Bu keşifler, plaka tanıma sistemi kayıtlarıyla ortaya konuldu. Canlı bomba eylemcisinin gerek bu araçta, gerekse Kudbettin O.. ve Metin O. İle birlikte kaldığı inşaattaki eşyalar üzerinde çok sayıda parmak izine rastlandı.
Talimat Bahri D.'den
Savcılık, inşaatta yaptığı aramalarda önemli bir bağlantıya daha ulaştı. İnşaatta bir otelin adı yazılı yırtılmış bir not kağıdının bulunması üzerine Bahri D. adlı şüpheli bir şahsın 11-12 Şubat tarihleri arasında Ankara'ya geldiği, Ankara'da bulunduğu süre içerisinde 4 otel değiştirdiği, Kudbettin O.'nun sözkonusu kişiyle eylem öncesi çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı, bombalı saldırı sonrası da telefonla görüştükleri ortaya çıkarıldı. Kudbettin O.'nun saldırı eylemine ilişkin talimatları Bahri D.'den aldığı tahmin ediliyor.