Gazete Vatan Logo

Bölgenin kaderi Trump'ın elinde!

Uzmanlar, Donbass bölgesinin kaderinin Rusya yanlısı “ayrılıkçılara” değil, ABD Başkanı Trump’a bağlı olduğunu savunuyor.

Bölgenin kaderi Trump'ın elinde!

Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar yeniden alevlenirken, krizin çözümüne dair farklı yorurmlar gelmeye devam ediyor. Rusya’da bazı uzmanlar, Donbass bölgesinin kaderinin Rusya yanlısı “ayrılıkçılara” değil, ABD Başkanı Trump’a bağlı olduğunu savunuyor.

Moskovski Komsomolets gazetesinin haberine göre, Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Aleksandr Zaharçenko, hedeflerinin Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmek olduğunu yineledi. Ukrayna ordusu ile savaşı sürdürmeye hazır olduklarını belirten Zaharçenko, ancak hedeflerine müzakereler yoluyla ulaşmayı tercih ettiklerini söyledi.

Putin’in söcüsü Dmitri Peskov ise, Zaharçenko’nun sözlerinin “duygusallıktan” kaynaklandığını ve bölgedeki krizin sona erdirilmesini öngören Minsk Anlaşması’na aykırı olduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili yakın vadede siyasi bir karar çıkması ihtimalinin düşük olduğunu belirten Kiev Politik Araştırmalar Merkezi Müdürü Mihail Pogrebinski, “Durumun değişmesini sağlayabilecek bir gerekçe ya da sinyal görmüyorum. Tabii her şey göz önünde bulundurulmalı, ancak Normandiya Dörtlüsü toplantısına çok umut bağlamıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Trump yönetiminin Ukrayna konusunda fikrini beyan edene kadar Kiev’in durgunluğunu sürdüreceğini savunan uzman, Washington’ın henüz Ukrayna krizine dair net bir duruşu olmadığını söyledi.

Kiev'de polisle göstericiler birbirine girdi: 10 yaralı

Bu arada Ukrayna’nın başkenti Kiev’de üç yıl önceki kanlı çatışmaların yıl dönümünde hükümeti protesto eden göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı ve Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan yüzlerce kişi, iktidara istifa çağrılarında bulundu. Ülkenin doğusunda tek taraflı bağımsızlığını ilan eden “halk cumhuriyetleri” ile ticari ilişkilere son verilmesini isteyen göstericiler, Devlet Başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçince polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Çıkan olaylarda ikisi ağır 10 kişinin yaralandığı, yaralılardan birinin polis olduğu bildirildi. Bazı göstericiler gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Bu arada Ukrayna’nın doğusundaki Avdeyevka kasabasında da çatışmalar yeniden alevlendi.

Ukrayna’nın doğusunda bazı muhalif milletvekilleri ve milliyetçi gruplar, demir yollarını bloke ederek, “teröristlerin finansmanını kesme” gerekçesiyle “ayrılıkçı” bölgeden kömür sevkiyatını engellemeye devam ediyor.