Gazete Vatan Logo

Bölgelerin Türkçe isimlerini değiştiriyorlar!

Bulgaristan’da Eski Zağara (Stara Zagora) Belediye Meclisinin geçen hafta Türkçe oldukları gerekçesiyle bölgedeki 838 yer adını değiştirmesi kararının ardından Şumnu Belediyesi de yüzlerce yer ismini değiştirmek istiyor.

Bölgelerin Türkçe isimlerini değiştiriyorlar!

Boyko Borisov’un Başbakanlığındaki hükümette koalisyon ortağı olan Birleşik Vatanseverler İttifakını (PF) oluşturan aşırı sağ milliyetçi partilere mensup meclis üyeleri tarafından sunulan yer değiştirme teklifi önümüzdeki günlerde karara bağlanacak. Teklifi sunan Ataka Partisinden Şumnu Belediyesi Meclis Üyesi Dobrin Çaylev, Türkçe yer isimlerinin değiştirilmesi için bir komisyon oluşturulmasını talep ettiklerini ve değiştirilecek yerlerin adlarının tespitinin ardından yeni isimlerin kayıtlara geçirilmesini istedi.

Bulgaristan Diyaneti Başmüftülüğünden tepki
Ülkedeki Türkçe yer isimlerinin değiştirilmesine tepki gösteren Bulgaristan Diyaneti Başmüftülüğü yaptığı açıklamada, “Müslüman - Türk isimleri ile ifade edilen ya da ilişkilendirilen coğrafi yer adlarının, Bulgar adları ile değiştirilmesine yönelik periyodik girişimleri, Bulgaristan’daki Müslüman toplumu arasında ciddi endişelere sebep olmuştur" ifadeleri kullanıldı. Söz konusu coğrafi alanların çoğunun tarihte hiçbir zaman Türkçe dışında başka isim taşımadıkları belirtilen Başmüftülüğün açıklamasında, yer isimlerinin değiştirme girişimi ırkçılığın ve Müslümanlarla karşı hoşgörüsüzlüğün göstergesi olduğu vurgulandı. Açıklamada, isim değişikliği sürecenin son derece tehlikeli olduğu ve toplumda bölünmelere yol açabileceği uyarısında bulunuldu.
İsim değiştirme girişimi aşırı sağ Birleşik Vatanseverler İttifakı’ndan geldi
Bulgaristan’da Türkçe yer isimlerinin Bulgarcaları ile değiştirilmesi girişimi aşırı sağcı söylemleriyle tanınan Birleşik Vatanseverler İttifakı’nı oluşturan ve sağ popülizme bağlı kalan siyasi partiler tarafından destekleniyor. Birleşik Vatanseverler, 2017 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 9,3'ünü alarak mecliste 27 koltuk elde etti. İttifak, Başbakan Borisov'un önceki iki kabinesine de dışarıdan destek vermişti.

Haberin Devamı