Gazete Vatan Logo

Boğulmalara karşı insansız hava aracı

Boğulmalara karşı insansız hava aracı

SAMSUN Valisi İbrahim Şahin, özel bir firma tarafından geliştirilen mini insansız hava aracıyla, boğulma tehlikesi geçiren vatandaşlara havadan cam simidi atılarak müdahale edebileceğini açıkladı. Vali Şahin, bu sayede kentteki boğulma vakalarının önlenebileceğini söyledi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen ’Akıllı Şehir Çalıştayı’na katıldı. Karadeniz’de yaz mevsiminde sıkça görülen boğulma vakalarına çözüm yolu bulunmasıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelelerde bulunan Vali Şahin şöyle dedi:

"Samsun gibi sahil kentlerinde kullanılabilecek sistem mini dronlarla (mini insansız hava aracı) çalışıyor. Meydana gelebilecek bir boğulma vakasında devreye girecek bu sistem tehlikede olan kişiyi havadan takip ederek can simidi atabiliyor. Türkiye’de bir firma gerçekleştirmiş benim de çok hoşuma gitti. Bizim gibi sahil bandında olan şehirler için çok geçerli olabilecek bir çalışma."

CANKURTARANLARDAN ÇOK DAHA HIZLI

Vali Şahin, ’Helicam’ gibi havada uçan aygıtın 3 can simidi taşıyabildiğini kaydeden Vali Şahin şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Söz konusu cihazın testlerinde, cankurtaranların aynı boğulma vakasına aygıta göre çok daha uzun sürede ulaşabildiği görülmüş. Çok iyi yüzücüler dahi aygıtın hızına ulaşamayabiliyor. Bu nedenle vakalar bu geçen süre içinde ölümle sonuçlanabiliyor. Birisinin kumanda etmesine ihtiyaç duymayan söz konusu benzer yazılımları Samsun’da tüm sahil bandında hayata geçirebilmek için kafa yormak gerekiyor. Bu sayede boğulma vakalarının ciddi oranda önlenebileceğini düşünüyorum."