Gazete Vatan Logo

Boğaz’ı 30 yıldır geçen 89’luk yüzücü

89 yaşındaki Levent Aksüt, 22 Temmuz’da düzenlenecek Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda Boğaz’ı yüzerek geçecek.

Boğaz’ı 30 yıldır geçen 89’luk yüzücü

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben 1930 senesi 21 Mart’ında doğdum İstanbul’da. 1953 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini bitirdim. Altı sene Yüzme İhtisas Kulübü başkanlığı yaptım. Boğaziçi’nde yapılan bu yarışlar bizim kulüp sayesinde başladı. Bugünki gibi değildi. 1988 yıllarıydı. Aşağı yukarı 30 sene önce başladı bu yarışlar. Motorlar gelir bizi alır, Kanlıca’ya götürürdü. Oradan yüzerdik Ortaköy’e. 1988 yılında ilk kez Boğaz’da yüzdük. 64 kişiydik. Tabii artık 2500 kişi yüzüyoruz. Bütün dünya yüzüyor. Ben bu yarışlarda iki defa birinci, altı defa ikinci, beş defa üçüncü oldum. 70 yaşını geçmişken hemde. İlk zamanlar yarışlara başladığımızda ben yarışa katılanların yüzde 50’sini geçerdim. Bu zaman geçtikçe düştü tabii. Bütün dünyadan profesyonel yüzücüler gelmeye başladı çünkü. Ben bu yarışlara katılıyorum ama kimseyle yarışmıyorum. Kendimle de yarışmıyorum. Zaten yarışsam da kaybederim. Boğaz’daki güzellikleri, yalıları, martıları seyretmek için sırt üstü yüzüyorum.

Haberin Devamı

Siz ilk olarak ne zaman yüzmeye başladınız?

17 yaşında başladım. Yüzme İhtisas Kulübüne götürmüşlerdi beni. Keman çalıyordum zamanında. Beni çalarken görmüştü Ekrem Akömer. Gel seni bizim kulübe üye yapayım demişti. Aslında ben jimnastikçiydim. İstanbul şampiyonu oldum aletli jimnastikde. 1950’lerde olmuştum. Barfiks, paralel, yer jimnastiği...

İşte sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı...

Yıllar boyu farklı yarışmalara katıldınız. O zamandan bu zamana neler değişti?
Bundan 30 sene evvel doğru dürüst gemi geçmezdi Boğaz’da. Son zamanlarda Samsung bu işe sponsor oldu ve iş büyüdü. Yarışlar daha organize hale geldi. İki saat boyunca Boğaz kapatılıyor artık. Yarışlarda 2 bin-2 bin 500 kişi yüzüyor. Vapurlar olsa olmaz bu iş. Eskiden hava lodosluyken, bizim arkamızdan yelkenliler yarışa girerdi. Bu lodos batırırdı yelkenlileri. Fakat biz yarışı bitirirdik.
Üç kuşak aynı anda yüzmek nasıl bir duygu?
Ben aslında bunu çok uzun zamandır istiyordum. Torunum Ceylan ve oğlum Caner’le katılıyoruz bu sene. Oğlum ve torunumla yüzmek beni çok mutlu ediyor.
89 yaş formülünüz nedir, nasıl hazırlanıyorsunuz yarışa?
Yarış için özel bir beslenme programım yok. Hayatım boyunca her zaman dengeli beslenmeye çalıştım. Sebzeleri ve meyveleri her zaman sezonunda yemeğe dikkat ettim. Bunlardan en önemlisi ise hayatım boyunca sigaradan uzak durdum. Her gün antrenman yapıyorum, yüzüyorum çünkü spor, sağlıklı yaşamın en önemli sırlarından biri. 1.5-2 km boyunca yüzüyorum her gün. Son olarak yarışa katılan arkadaşlara her zaman pozitif düşünmelerini ve bu şekilde yaşamalarını tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı