Gazete Vatan Logo
Magazin Boğaz’da yelkenler fora

Boğaz’da yelkenler fora

Boğaz’da yelkenler fora

İstanbul Boğazı hafta sonu müthiş bir görsel şölene sahne oldu. BMW Bosphorus Sailing Fest’te hem İstanbul’un önde gelen yelken takımları hem de kendi tekneleriyle ‘yelken tutkunları’ yarıştı. Yarış ama ne yarış... Bir yanda sağanaklarla 30 knotları bulan lodos, diğer yanda Boğaz’dan geçmeye çalışan dev tankerler, Boğaz’ı bir gün için bile yelkenlilerle paylaşmaya yanaşmayan tur motorları... Neyse ki 168 irili ufaklı yelkenli teknenin start aldığı yarış, ciddi bir kaza yaşanmadan sonuçlandı.

İstanbul’un sayılı yelken okullarından AG Sailing Course, Sailing Fest’e Joy Sailing Team adı ve 40 feet’lik yarış teknesiyle katıldı. Dümende, AG Sailing’in baş eğitmeni ve skipper’ı (dümencisi) Yusuf Erce Demirtaş vardı ancak yarış ekibinin ağırlığı bu kez ünlülerden oluştu: Serbest dalış şampiyonu Şahika Ercümen, Windsorf Dünya ve Türkiye şampiyonu Bora Kozanoğlu, modacı Ceylan Atınç, DJ Doğuş Çabakçor, TV programcısı Murat Güloğlu ve yazar Rahşan Gülşan...

Bu sezon, şimdiye kadar koşulan ilk beş yarışın dördünü ilk sırada tamamlayan Erce Demirtaş, oldukça sert havada, yarış deneyimi olmayan ekibiyle IRC 1 kategorisinde 2’nci sırayı aldı. Nasıl mı, okuyalım; Ünlülerden yelkenliyle daha önce uzaktan da olsa tanışmış sadece iki isim vardı: Şahika Ercümen ve Rahşan Gülşan. Ekip Fenerbahçe’den Kuruçeşme’deki start hattına kadar geçen 2 saatte ‘hızlandırılmış yelken eğitimi’ aldı. Ve yarışa yarım saat kala da ilk kez yelken açtı. Sonra görev bölümü yapıldı. Ceylan Atınç ve Murat Güloğlu iskele, Bora Kozinoğlu ve Şahika Ercümen sancak cenova trimcisi oldu. (Cenova trimciliği zor iş... Teknenin önündeki yelken cenova. Ayarları sancak ve iskelede iki ayrı vinçle yapılıyor. Tekne her yön değiştirdiğinde, cenova da sancak ya da iskeleye yer değiştiriyor. Yarışlarda bir kişi ıskota adı verilen halatı çekip boşunu alıyor, diğeri vinçle ince ayar yapıyor...) Bora Kozanoğlu’nun windsorften gelen rüzgar deneyimi, sağanaklarda (rüzgarın aniden bastırması) ekibin çok işine yaradı... Ve Joy Sailing Team, iki saate yakın süren yorucu etabı ikinci sırada tamamlamayı başardı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Boğaz’da ünlülerin ilk yelken yarış deneyimi kupayla sonuçlandı. AG Sailing’in oluşturduğu Joy Sailing Team, zorlu yarışı ikinci tamamladı.