Gazete Vatan Logo

Boğaz’a hak ederek bakmak istiyorum

Bahçeşehir Üniversitesi yeni akademik yılını törenle açtı.

Berlin Teknik Üniversitesi, San Diego State Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nin rektör ve akademisyenlerinin de katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Enver Yücel, “Her gün hayranlıkla izlediğim Boğaz’a bundan böyle hak ederek bakmak istiyorum” dedi

Bahçeşehir Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı, düzenlenen açılış ve fahri doktora töreniyle başladı. Törene Almanya’dan Berlin Teknik Üniversitesi, ABD’den San Diego State Üniversitesi ve İngiltere’den Oxford Üniversitesi’nin rektör ve akademisyenleri katıldı. Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak’a fahri doktora unvanının verildiği törende ayrıca Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ve Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv de konuklar arasındaydı. Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in akademisyen ve öğrencilere yeni dönemde bir de mesajı vardı: “Her gün hayranlıkla izlediğim Boğaz’a bundan böyle hak ederek bakmak istiyorum.”

“Hamle yılı olacak”

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Bahçeşehir Üniversitesi’nin kurulduğu günden bugüne her yıl artan bir ivmeyle geliştiğine ve büyüdüğüne dikkat çekerek dünyanın en iyi 500 üniversitesi olma hedefine hızla ilerlediğinin altını çizdi. Yalçın şunları söyledi: “Üniversitemiz bugün aralarında Harvard, Yale, MIT, Stanford, Berlin Teknik, Oxford ve Mukogawa gibi saygın dünya üniversitelerinin de bulunduğu ABD’den Japonya’ya kadar 105 seçkin üniversiteyle etkin ortak proje ve çalışmalar yapıyor. Çok sayıda uluslararası kurum ve kuruluşta, bilimsel ve mesleki organizasyonda öğretim üyelerimiz ve mezunlarımız tarafından temsil ediliyoruz. İnanıyorum ki bu akademik yıl, üniversitemiz için bilimselliğin ön planda olduğu, akademik araştırmalara yönelik imkânların aratarak desteklendiği bir hamle yılı olacaktır.”

Yabancı öğrenci sayısındaki artış göz önünde bulundurulduğunda Bahçeşehir Üniversitesi’nin yalnızca kendi sınırları içinde değil, bölgesinde de en başarılı öğrencileri bünyesine kattığını dile getiren Prof. Dr. Yalçın’ın ardından kürsüye gelen Berlin Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jörg Steinbach, “Bahçeşehir Üniversitesi’nin büyüme hızı ve ulaştığı nokta beni hem şaşırtıyor hem de heyecanlandırıyor. Sınırlarınızı çoktan aştınız. Artık Avrupa’da bilinen bir üniversite olan Bahçeşehir Üniversitesi ile her alanda işbirliği yürütmek en büyük isteğimiz” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise yeni akademik yılın başarılı geçmesi dileğiyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl hepimiz için hayırlı olsun. Biz altı yıldır Boğaz’a bakıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenler de biz de bu güzelliğe doyamıyoruz. Geçmiş dönemin sandal şarkılarını, marşlarını söylüyoruz. Bugünün doğasından elde edilen enerjiyle de aydınlanıyoruz. Boğaz’ı en fazla hayranlıkla seyredenlerdenim. Artık bundan böyle daha fazla gururla bakmak istiyorum. Hak ederek bakmak istiyorum, huzurla bakmak istiyorum. Yeni şarkılar, şiirler söylensin istiyorum. Bunlar da bizim gibi bilim yuvalarından çıksın istiyorum. Boğaz’ın daha fazla aydınlanmaya ihtiyacı var. Yıllardan beri bildiğimiz bir şey var. Boğaz’da şiddetli akıntılar vardır. İşte şimdi bu akıntıyı enerjiye çevirme zamanı geldi.

“Altyapıyı hazırlıyoruz”

Buradan hem Berlin Teknik Üniversitesi’nin hem de Bahçeşehir Üniversitesi’nin rektörlerinden bunu bekliyorum. Berlin Teknik Üniversitesi’ni bundan altı ay önce ziyaret ettim. Bizi çok sıcak karşıladılar. Şimdi bu ilişkiler işbirliğine doğru gidiyor. Birlikte çok iyi araştırmalara, projelere imza atacağımıza inanıyorum. Bahçeşehir Üniversitesi artık vites büyütmüştür. Her geçen gün daha fazla büyüyoruz. Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün izinleri çıktı. Daha da önemlisi Sağlık Bilimleri Fakültemizi ve Tıp Fakültemizi gelecek yıl açacağız. Bunun için gerekli altyapıyı hazırlıyoruz.”

Enver Yücel, önümüzdeki dönemde sağlık bilimleri ve tıp alanında öğrenci almak için çalışmaları hızlandırdıklarını, tıp başta olmak üzere 3 yıl içinde eğitime 200 milyon dolarlık yatırım yapacağını da sözlerine ekledi. Tören, Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak’a fahri doktora verilmesiyle bitti.

2011 ek yerleştirmede 30 tercih yapılacak

YÜKSEKÖĞRETİM programlarının kontenjanlarına 2011-ÖSYS sonuçlarına göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ek yerleştirme yapılacak. Boş kalan kontenjanlara yapılacak başvuru, bu yıl sınava giren ve üniversite eğitimi almak isteyenler için son şans. Adaylar, 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini 3-6 Ekim tarihleri arasında başvuru merkezleri aracılığıyla veya internet üzerinden bireysel olarak yapmaları gerekiyor. Adaylar 30 tercih yapabilecek. 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu, dün ÖSYM’nin

http: //www. osym.gov.tr internet adresinden yayımlandı. Ek yerleştirme için başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuz adaylara ön bilgi vermektedir. 3 Ekim 2011’e kadar zorunlu hallerde kılavuzda değişiklik yapılabileceği bildirildi.

‘130 bin kişi yerleşebilir’

Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı ve Eğitim Uzmanı Turgay Polat, ek yerleştirmenin çok abartılmaması gerektiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Ek yerleştirmelerde boş kalan kontenjanlar zaten tercih edilmeyen bölümler. Adaylar kayıt yaptırmadığı için boşalan yerlerde de puan sorunu var. Ek yerleştirme, kazandığı halde kaydını yaptırmayan öğrencilerle yeni açılan fakültelerin sağladığı kontenjanlardan oluşuyor. Ek yerleştirme, yaklaşık 130 bin gence daha üniversiteli olma şansı tanıyor. Ek yerleştirmeye, merkezi yerleştirmeye başvuran fakat yerleştirilemeyen, açık öğretimin kontenjansız bölümlerine yerleştirilmiş, sınavsız geçişle herhangi bir önlisans programına yerleştirilmiş, özel yetenek sınavıyla bir programa yerleştirilmiş öğrenciler başvurabilir. Adayların dikkat etmesi gereken önemli noktalar ise şunlar:

- Kılavuzda 2011 taban puanı yazılı olan bölümleri tercih edebilmeniz için ilgili puan türünde puanınızın yazılı olan puandan büyük ya da eşit olması gerekiyor.

- MUTOK bölümlerini sadece ilgili meslek lisesi mezunları tercih edebiliyor.

- Bölümleri, alanınıza ve alan dışına göre inceleyerek tercih etmelisiniz.

- Tercih yapıp yerleştiğiniz halde kayıt yaptırmassanız 2012-ÖSYS’de AOBP’niz yarı yarıya düşürülecektir. Bu nedenle dikkatli tercih yapmanız gerekiyor.”

Haberin Devamı