Gazete Vatan Logo

Boğaz’a 3’üncü gerdanlık

3 milyar dolar yatırımla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ‘rekorların köprüsü’ olarak tarihe geçecek. Köprünün açılışını Cumhurbaşkanı ile Başbakan yapacak

Boğaz’a 3’üncü gerdanlık

Türkiye son dönemin en büyük projelerinden birini hayata geçirmenin gurununu yaşıyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı’na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve davetlilerin katılımıyla açılıyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ilklerin ve enlerin köprüsü olarak tarihe geçecek. IC İçtaş Astaldi JV tarafından 3 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen 3’üncü köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprü, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridine sahip. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak.

Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. 1.408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını alacak.

Haberin Devamı

Köprü üzerindeki raylı sistemle Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşınacak. İstanbul Metrosu, Marmaray ve yine aynı raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve 3’üncü Havalimanı birbirine bağlanacak.

Toplam maliyet: 3 milyar $

Uzunluk: 2.164 metre

Yükseklik: 322 metre

Genişlik: 59 metre

Asma köprünün açıklığı: 1.408 metre

Kullanılan asfalt: 7 milyon m3

Harcanan beton: 230 bin m3

Viyadük sayısı: 61

Şerit sayısı: 10

Dahi mimar

YAVUZ Sultan Selim Köprüsü Fransız Michel Virlogeux’nün imzasını taşıyor. Virlogeux ‘köprü üstadı’ olarak biliniyor. Virlogeux’nün önceki eserleri arasında Avrupa’nın en uzun köprülerinden olan Lizbon’daki Vasco da Gama Köprüsü ve Normandiya Köprüsü yer alıyor.

Yapımı 39 ayda biten köprünün inşaatında ilginç olaylar da yaşandı. İnşaata gizlice giren iki genç, 322 metrede selfie çektirdi.

3. köprüye komşu olma fırsatı sunuyor

Sur Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Sur Yapı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yakın konumdaki İlkbahar ve Gölbahçe Evleri projelerinden ev alacaklara çeşitli fırsatlar sunuyor. Sur Yapı’nın Sultanbeyli ilçesinde inşa ettiği İlkbahar ve Gölbahçe Evleri projeleri, bugün açılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsün’e komşu konumda yer alıyor. Şirket, söz konusu projelerde 0.70 faiz 120 ay sabit taksit veya 0.42 faiz 60 ay sabit taksit kampanyası sunuyor. İki etaptan oluşan İlkbahar projesinde toplam 456 konut bulunuyor. 21 dönüm arsa üzerine inşa edilen Gölbahçe Evleri projesi 6 blokta toplam 227 konuttan meydana geliyor. 7 bin metrekare göl ve bahçe alanının da yer aldığı projede her türlü günlük ihtiyacın karşılanabileceği ticari alanlar bulunuyor.

Haberin Devamı

Otomobiller 9.90 TL’ye geçecek

Köprüde, günlük 135 bin otomobil eşdeğer trafik geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Avrupa’dan Asya’ya geçişte otoların 9.90, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların 13,20 liradan başlayan ücretler ödeyeceği köprüde, Asya’dan Avrupa’ya geçişler ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti km başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi.

Haberin Devamı