Gazete Vatan Logo

Bodrum mu? Kıbrıs mı?

Kuzey Kıbrıs’ta 2004’ten beri gayrimenkul projeleri geliştiren Akol Group, Loka Holiday Homes adında yeni bir yatırıma başlıyor. CEO Şanal, Kuzey Kıbrıs’ta yatırımın amorti süresinin 10 yıla indiğini, maliyetinin de Türkiye’ye göre % 40 ucuz olduğunu söylüyor.

Bodrum mu?  Kıbrıs mı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa kentinde 2004’ten bu yana hem ticari hem de konut projeleri hayata geçiren AKOL Group, 1.000 metrekarenin üzerinde farklı konsept ve ihtiyaçlara yönelik inşaat projesiyle yavru vatana 438 milyon liralık yatırım yaptı. Şirket, Yeni Boğaziçi bölgesinde Loka Holiday Homes adında yeni bir projeye başlarken, 150 bin metrekarelik yeni yatırımını da geliştirme sürecinde.

Amorti yarı yarıya

Akol Group CEO’su Niyazi Şanal ile Kuzey Kıbrıs’taki gayrimenkul piyasasını ve burada yatırım yapmanın avantajlarını konuştuk. Şanal, öncelikle Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’tan ev alırken bir sorun yaşamadığını ifade etti. Tapunun KKTC’de oturma izni anlamına geldiğini de belirtti. Kuzey Kıbrıs’ın dünya gayrimenkul piyasası içinde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Şanal, şunları söyledi: “Başta Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, İsrail, İskoçya, İskandinav ülkeleri ve Rusya olmak üzere pek çok ülke vatandaşı Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapıyor. Türkiye ile karşılaştırdığımızda, Türkiye tarafında yatırımların geri dönüş süreleri 20 yıl ve üzeri olarak hesaplanıyor. KKTC’de bu süre, bizim projelerimizde 10 yılı buluyor. Türkiye’de yapılan yatırıma karşın kira getirilerinin düşük oluşu, değer artışlarının istenilen düzeyde olmayışı gibi handikaplar varken KKTC tarafında döviz bazında değer artışları ve kira getirilerinin yıllık tek seferde alınması gibi gerçekler yer alıyor.”

Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs ile Bodrum’u kıyaslayan Niyazi Şanal, “İstanbul’dan Bodrum’a uçak ile seyahat süresi yaklaşık 1 saat 10 dakika ile 1 saat 20 dakika arasında değişiyor. KKTC’ye seyahatinizin süresi de aynı. İkinci olarak, KKTC’de yapılacak yatırım maliyet açısından incelendiğinde Türkiye’de yapılacak olan yatırım maliyetlerinin neredeyse yüzde 40 oranında daha düşük olacaktır. Yatırım tutarlarının Türkiye’den daha düşük olmasına karşın, KKTC’de yapacağınız yatırım 12 aylık süreçte değer artışı olarak döviz bazında yüzde 25 kazandıracaktır” diye konuştu. Şanal, yatırımın kullanılmadığı sürede yönetimini üstlenerek, kısa süreli kiralama ile ek getiri sağlayabildiklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Müşterinin % 80’i ada dışından
NİYAZİ Şanal, müşterilerinin yüzde 20’sinin yerli, yüzde 80’inin de yabancı olduğunu belirterek, “Yüzde 80, başta Türkiye olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, İsrail gibi yatırımcı profillerinden oluşuyor. Yatırımcıların kendine has istekleri olsa da grubumuz tüm bu yatırımcı profillerini ortak bir noktada buluşturmayı başardı. Bu da bizim başarı anahtarımız oldu” dedi.
Bafra’ya otel kompleksi
Büyük bir yatırıma hazırlandıklarını da açıklayan Niyazi Şanal, Bakanlığın turizm bölgesi ilan ettiği Bafra’da bir arazi aldıklarını ve uluslararası bir otel zinciri ile anlaşarak büyük bir otel kompleksi inşaatına yoğunlaştıklarını ifade etti.