Gazete Vatan Logo

Bodrum Açıkhava Resort!

6.5 büyüklüğündeki depremle sarsılan Bodrum’da ikinci gece sakin ama tedbirli geçti. Tatilciler ve vatandaşlar, gece boyu araçlarının içinde, sokaklarda ve otellerin havuz başlarındaki şezlonglarda uyudu

Bodrum Açıkhava Resort!

Merkez üssü Bodrum açıkları olan 6.5 büyüklüğündeki depremde can kaybı olmaması herkesi sevindirdi. Bodrum ve Datça başta olmak üzere yakın çevrede etkili olan depremin ardından kriz masası kuran Muğla Valiliği, özellikle kırsal mahallelerde hasar tespit çalışmalarına başladı. Ancak bitmek bilmeyen artçılar yüzünden Bodrumlular ikinci geceyi de dışarıda geçirdi. Bazı tatilciler bavullarını başucuna koyarak sabahladı. Bodrum’a 3 mil uzaklıktaki tarihi Karaada manzaralı ve 250-300 yıllık tarihi değirmenlerin bulunduğu Haremtan Tepesi, depremle sarsılan ilçede adeta açık hava oteline döndü.

Gümbet’te gelgit

8 değirmenden 2’si hasar görürken, değirmenlerin etrafında yatan aileler dikkat çekti. Teknelerin karaya, karadaki otomobillerin 80-100 metre kadar içeriye sürüklendiği Gümbet Koyu’nda ise karaya oturan teknelerin önemli bölümü denize çekilerek onarımlarına başlandı. 4 teknenin ise suda hasarlı halde durduğu görüldü. Bodrum’daki otel rezervasyonlarında iptaller olmadığı belirtildi. İlçede ilk belirlemelere göre 73 otomobil ile 30 evde hasar meydana geldi.

Haberin Devamı

40 SAATTE 651 ARTÇI

21 Temmuz gece 01.31’de meydana gelen Ege Depremi’nden sonra bölge 40 saat içinde 651 kez sallandı. Bu sarsıntılar içinde en büyüğü 4,9 olarak depremden yaklaşık 19 saat sonra Bodrum-Akyarlar açıklarında gözlemlendi. Kandilli Rasathanesi’nden yapılan gözlemlere göre son 40 saat içinde Ege Denizi’nde 5 farklı bölgede artçı deprem meydana geldi. Akşam da Bodrum açıklarında saat 20.09 ve 20.25’te 4,6 büyüklüğünde iki deprem daha kaydedildi.

BAŞBAKAN YILDIRIM AÇIKLADI: 3 yıkık, 32 hasarlı bina var

Yörük şenliğine katılmak üzere Muğla’ya giden Başbakan Binali Yıldırım, Dalaman Havalimanı’nda Bodrum’daki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Yetkililerden brifing aldıktan sonra açıklama yapan Başbakan Yıldırım, depremin hemen sonrasında Vali Esengül Civelek ile yaklaşık 15-20 dakika içinde görüştüklerini anlattı ve kısa sürede organize olunduğunu söyledi. Yıldırım hasarlarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Bodrum’da kullanılmayan 3 yıkık bina var, 32 binada nispeten ağır hasar var. Bunun dışında başka bir hasar söz konusu değil. Kriz masasında koordinasyon içinde güzel bir çalışma oldu.”

Haberin Devamı

‘Komşu’ya da geçmiş olsun’

Başbakan Yıldırım, Yunanistan ve Yunan halkına deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti. Yıldırım, “Bu acılar komşularla ortaktır. Sevinçler de ortaktır. Komşumuzun acısını paylaşmak, komşuluğun gereğidir. Halkına, yöneticilere selamlarımızı iletiyoruz. Allah daha büyük afetlerden korusun” dedi.

BAKANDAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI:

Türkiye’de 7.5 milyon yapı riskli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu topraklarının yüzde 71’inin deprem riski altında bulunduğunu, Türkiye’de 7.5 milyon yapının elden geçirilmesi ve büyük bölümünün yıkılması gerektiğini söyledi. “Her yıl 200 bini İstanbul’da, 300 bini Anadolu’da olmak üzere 500 bin yapının kentsel dönüşüm yoluyla yeniden yapılması gerekli” diyen Özhaseki, Bodrum depremini örnek vererek, Özellikle Ege Bölgesi’ndeki belediyelerin imar hareketleri ve ruhsatları konusunda daha duyarlı olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı