Gazete Vatan Logo

Böcek Müzesi'ne uluslararası ilgi

5 milyon örneğin bulunduğu böcek müzesi, başvuru merkezi haline geldi

EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde bulunan Türkiye'nin ilk ve en zengin böcek müzesi ünvanına sahip Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Entomoloji Müzesi üniversiteler, araştırma kurumları ve özel sektörden gelen pekçok tanılama sorununda önemli bir başvuru merkezi oldu.

Uluslararası merkezlerce de bilinen müzelerinin 50 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan, "Müzede bulunan 13 böcek takımına bağlı tür ve alttürlerinin sayısı 5 bin 500 kadar. Müzede ayrıca henüz tanılaması yapılmamış olan çok zengin bir materyal bulunmakta. Müzede 5 milyon dolayında böcek örneği var. 244 türe ait, o türlerin bilim dünyasına tanıtımının yapıldığı, orjinal böcek, yani tip bulunmakta. Bu sayı Avrupa ve dünya müzeleri arasında azımsanmayacak bir oran" dedi.

Müzede bulunan materyalin bir kısmının yurtiçi ve yurtdışında yapılan yayınlara konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezcan, "Bu materyale dayalı olarak 37 kitap, 325 makale ve 62 bildiri olmak üzere toplam 424 yayın yapıldı. Bu kitaplardan bazıları yabancı dillere de çevrildi. Üzerinde çalışılmayı ve bilim dünyası ile paylaşılmayı bekleyen henüz yayınlanmamış zengin bir materyal bulunuyor. Bu yayınlardan kimileri yerli ve yabancı bilim adamlarınca başvurulan önemli kaynaklar arasında. Ayrıca müze materyaline dayalı olarak hazırlanan çok sayıda ders notu ile gazete yazısı da bulunuyor. Müzedeki materyali konu alan lisansüstü tezlerin sayısı 124 olup, 78 yüksek lisans, 40 doktora ve 6 doçentlik tezi, müzedeki materyale dayalı olarak hazırlanmıştır" diye konuştu.

MATERYALLER PULLARA DA KONU OLDU

Müzede korunmakta olan materyallerin bazılarının pullara konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezcan, "PTT Genel Müdürlüğü Filateli Şubesi tarafından Prof. Dr. Feyzi Önder danışmanlığında toplam 26 pul hazırlanarak basıldı. Müzemiz önemli bir referans merkezi konumundadır. Sorun olduğu belirlenen bazı türlerin tanımları burada yapılabilmekte, türlerin Türkiye'deki yayılış alanları, doğada bulunuş dönemleri gibi bilgiler kısa sürede ortaya konulabilmektedir" dedi.

Özellikle her geçen gün dünyada ve Türkiye'de daha çok önem kazanan doğal zenginliklerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, yabancı toplayıcılar tarafından gerçekleşen talanın önlenmesinde, bu bilgilerin toplum ile paylaşımının büyük rolünün olduğunu açıklayan Prof. Dr. Tezcan, şunları söyledi:

"Müzemiz bu konuda önemli bir merkez özelliği taşımakta ve zaman zaman öğrenciler, amatörler, doğaseverler tarafından da ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 50 yılda toplanan, Türkiye faunasının önemli bir bölümünü yansıtan ve Ege Üniversitesi'nin dışa açılan kapılarından biri olan bu zengin hazinenin gelecek kuşaklara ulaştırılabilmesinde materyalin düzenli olarak bakımıyla korunmasının büyük önemi vardır. Bu konudaki parasal sıkıntılarla, eleman ve yer sorunu aşıldığında çok daha etkin olu

Haberin Devamı