Gazete Vatan Logo

Böbrek naklinde robotik cerrahi!

NASA’nın uzaydaki astronotları uzaktan ameliyat edebilmek için geliştirdiği Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi, Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde böbrek naklinde kullanılacak...

Böbrek naklinde robotik cerrahi!

Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi NASA tarafından uzaydaki astronotları uzaktan ameliyat edebilmek için geliştirildi. Dünyada ilk olarak ABD’de kullanılan robotik cerrahi sistemi, hızla Avrupa ülkelerine de yayıldı. Türkiye’de yapılan kafa tabanı tümörü ameliyatı da dünyada Da Vinci Robotik Sistem’le yapılan ilk ameliyat olarak literatüre girdi. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, böbrek nakli merkezinden Prof. Dr. Barış Akın, robotik cerrahinin böbrek naklinde de uygulanmaya başlanacağını ve riskli nakil ameliyatının daha güvenli yapılacağını bildirdi.

Hassas ameliyatta avantajlı

Canlıdan böbrek nakil ameliyatlarının yüzde 200 riskli olduğunu belirten Prof. Akın, robotik cerrahiyle birlikte yakınlarına böbreğini verenlerin daha az ağrı ve ameliyat sonrası daha az problem yaşayacağını söyledi. Kamera altındaki tekniğe göre robotik cerrahi sistemle karında işlem yapan aletlerin hareketlerinin daha becerili hale geldiğini ifade eden Akın, “Da Vinci Sisteminde cerrah üç boyutlu görüntü eşliğinde eli gibi hareket edebilen robotun diğer kollarını harekete geçirerek zor ve hassas ameliyatları gerçekleştirir” dedi.

Haberin Devamı

‘Dokulara zarar verilmiyor’

Da Vinci Robotik Sistemi’nin bir kamera ve üç işlem kolu olduğunu belirten Akın, ince uçlu robotik kollar sayesinde vericinin dokularına zarar verilmeden böbreğin çıkarıldığını söyledi, şöyle devam etti: Böbrek nakli vericisinin ameliyatında serbest hale getirilen böbreğin karın dışına alınması için 6-8 cm uzunluğunda bir kesi yapılmalıdır. Retroperitonoskopik ameliyat tekniğinde güvenliği arttırmak için böbreği çıkaracağımız kesiği ameliyatın başında yaparak, elimizi karın içerisine yerleştirerek daha kontrollü bir ameliyat yapmamız mümkün oluyor. Bir elimizin içerde olması sayesinde hem hissedebilme hem de acil bir duruma anında müdahale etme şansımız oluyor. Bu sayede nakledilecek böbreği vericiden küçük ameliyat kesikleri ile alabiliyoruz. Robotik ameliyatta böbreği robotun kollarındaki aletlerle güvenli şekilde serbestleştirdiğimiz için elimizi karın içerisine yerleştirmemiz gerekmiyor. Bu sayede böreği çıkarmak için yaptığımız kesi daha küçük oluyor. Özellikle zayıf ve uzun kişilerde robotik ameliyat, böbreğini verecek kişilere önemli avantaj sağlıyor. Böbreğin çıkarılması için kullanılan kesinin küçük olması, ameliyat sonrası ağrının azalmasına da katkıda bulunacak.

Haberin Devamı