Gazete Vatan Logo

Böbrek kardeşler

Türkiye’de ilk, dünyada ise yedinci kez dörtlü çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi

Aralarında kan uyumu tespit edilen 4 ayrı aileden sekiz kişi arasındaki böbrek nakli sonrasında hastalar hayata dönmenin mutluluğunu yaşadı

Türk tıp tarihinin ilk 4’lü çapraz böbrek nakil ameliyatıyla 4 ailenin 8 ferdi artık böbrek kardeşi oldu. Birbirlerini tanımadığı halde aralarında kan uyumu tespit edilen ve hastanede tanıştırılan sekiz kişi arasında gerçekleştirelen nakil sayesinde yıllardır bu rahatsızlıkla uğraşan dört hasta artık sağlıklarına kavuştu. Bu operasyonun dünyada da yedinci operasyon olduğunu anlatan Medical Park Göztepe Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç.Dr. Serdar Kaçar, “5’i cerrah toplam 23 kişilik bir sağlık ekibiyle toplam sekiz saat süren bir operasyon sonucunda bugünkü duruma geldi. Böbrekleri alırken çok dikkatli ve dakik olmak zorundaydık. Dört verici de aynı anda ameliyata alındı ve aynı anda operasyona başlandı. Çünkü birinde bir problem olması durumunda nakiller gerçekleştirilmeyecekti. Bu bir domino ve herhangi bir aksilik dört naklin de ertelenmesine neden olacaktı” dedi.

Uyuşmazlığa tek çare

Kan grupları uymadığı için böbrek yetmezliği yaşayan hastaların böbrek bulma umuduyla çapraz nakil yöntemine başvurulduğunu anlatan Doç. Dr. Serdar Kaçar, birbirlerine böbrek vermesi uygun görülen hastaların çağırılarak tanıştırıldığını ifade etti. Kaçar şöyle konuştu, “Böbrek naklinde kan uyuşmazlığı en önemli sorun. Tahliller sonrasında birbirleriyle kan uyumu olan ve böbrek nakli olabilecek hastaları çağırıp tanıştırıyoruz. Rızalarıyla bu nakilleri gerçekleştiriyoruz. Son yaptığımız 4’lü çapraz naklinde de öyle oldu. Önce verici durumdaki 4 ailenin bireylerini aynı anda ameliyata aldık. Burada en önemli husus; her bir böbreğin eşleştiği diğer bünyeye uyum sağlaması gerekiyor. Bir tane böbrek dahi uyum sağlamasa bütün çapraz nakil ameliyatı durabiliyor. Son yaptığımız 4’lü çapraz naklinde hastalarımızda hiçbir problemle karşılaşmadık. Vericilerden aldığımız böbrekleri aynı anda alıcılara çaprazlama bir şekilde naklettik” diye anlattı.

Biz artık kardeşiz

26 yaşındaki kızı Şerife’ye bir sene önce böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunda çok üzüldüğünü anlatan anne Kamile Tüfekçi, “Ben böbreğimi vermek istedim ama uymadı. Yapacak bir şey yok derken birden bu çapraz nakil olayı çıktı. Hemen kabul ettim ben böbreğimi birine verdim başka biri böbreğini kızıma. Hepsi sağlıklarına kavuştu Allahıma şükürler olsun” diye anlattı. Şerife Gül de annesinin duygularına katılıyor, “ Bana ikinci kez hayat verdi ben onun hakkını nasıl öderim” diyor. Kamile Tüfekçi’nin böbreği ile yeni bir hayata başlayacak olan 56 yaşındaki Vasfiye Tiryaki de çok mutlu olduğunu anlattı. Tiryaki, “15 yıldır bu illeti çekiyorum. Haftada üç kez dört saat diyalize giriyorum. İki kızımı büyütürken çok zorlandım. Artık umudu kesmiştim ama bir anda yeniden doğ. Profesyonel tur rehberliği yapan 52 yaşındaki Nusret Kocataş’a ise teşhis sekiz ay önce konulmuş. Kardeşi Can Kocataş böbreğini ağabeyine vermeyi kabul etmiş ama uyum sağlanamadığı için nakil gerçekleştirilememiş. Ama çapraz nakil sayesinde Nusret Kocataş Vasfiye Tiryaki’nin kocası Halis Tiryaki’nin böbreği ile sağlık bulurken, kardeşi Can Kocataş’ın böbreği de 29 yaşındaki Özgür Bedel’e yeni bir hayat verdi. Özgür Bedel’in babası Salih Bedel ise iki çocuk annesi Şerife’ye böbreğini vererek ona çocuklarıyla sağlıklı bir hayatın kapılarını açtı.

Haberin Devamı