Gazete Vatan Logo

BMW yeni 3 Serisi'nde coupe rüzgarı estiriyor

BMW, 3 Serisi'nin 30'uncu yıldönümünde bu güne kadar ürettiği en gelişmiş "3"ü dünya ile aynı zamanda Türkiye'de satışa sunuyor. Önden 6, 7.4 ve 1 Serileri'nin bir melezi olarak dikkat çeken yeni 3 Serisi teknolojik üstünlükleri ile sınıfında referans oluşturacak

BMW beşinci kuşak 3 Serisi'ni dünya ile aynı anda, Mart ayında Türkiye'de satışa sunacak. BMW, 3 Serisi'nin 30'uncu yıldönümünde bugüne kadar ürettiği en gelişmiş 3'ü İspanya'da tanıttı. 5'inci kuşak 3 Serisi'nin ilk olarak 320i, 320d ve 330i versiyonları ithal edilecek. Borusan yeni modelden bu yıl bin adet satmayı planlıyor. 316i tercih edenler ise Eylül'ü beklemek zorunda.

Daha güçlü, ekonomik ve hafif olan yeni 3 Serisi önden 6, Z4 ve 1 Serileri'nin bir melezi olarak çıkıyor karşımıza. Özellikle şişik tasarlanan ön çamurluklar ve motor kaputunun eğimi yeni modele coupe'yi aratmayan bir burun yapısı kazandırıyor. Güncel modelden 49 mm uzun, 78 mm geniş ve 9 mm yüksek olan yeni 3'ün gövde direnci de 25 oranında artırılmış. Buna 50:50 olan ağırlık dağılımı, geliştirilen ve daha sert olan süspansiyon sistemi de eklenince çok sportif bir sürüş ortaya çıkmış. Yeni modelle kullanılmaya başlanan 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik şanzımanın da sürüş zevkine katkısı büyük. Kabinde ise her şey yerli yerinde. İşçilik ve malzeme kalitesi beklendiği gibi başarılı. Büyüyen gövdesi sayesinde arkada oturanlara daha geniş diz mesafesi sunan otomobilin bagaj hacmi de 20 litre artırılarak 460 litreye ulaşmış.

Radarlı BMW 3 teknolojik yenilikleriyle etkiliyor
* Motoru çalıştırmak için start/stop düğmesi kullanılıyor.

* Müzik, klima, yol bilgisayarı gibi fonksiyonların tek bir düğme yardımıyla kontrol edildiği iDrive sistemi ve yokuş yukarı otomobilin geri kaymasını engelleyen sistem var.

* Aktif direksiyon kontrolü kolaylaştırıyor.

* Aktif hız sabitleyici, öndeki otomobil ile aradaki mesafeyi radar sayesinde otomatik olarak ölçüp gerektiğinde frenleme yapabiliyor.

* Adaptif farlar viraj yönüne doğru açı değiştiriyor.

* Elektronik anahtarın üzerindeki düğmelere basmadan, sadece üzerinizde taşıyarak kapıların açılmasını veya motorun çalışmasını sağlayabiliyorsunuz.

* Yağmurda otomatik olarak kısa kısa frenleme yaparak disklerin her zaman kuru kalmasını sağlıyor.

* Stoplar, frenleme şiddetine göre iki kademeli yanıyor.

2. elde yaprak kıpırdamıyor
Otomotiv satışları 2004 yılında rekor üzerine rekor kırarken ikinci el, tarihinin en büyük krizlerinden birine girdi. ÖTV artışına yüksek stokla yakalanan otomotiv firmaları, çok uygun kampanyalar yapınca ikinci el cazibesini kaybetti, alıcılar sıfır otomobile yöneldi. Bu gelişme ikinci el piyasasında fiyatların daha da düşmesine neden oldu.

Geçen yıl neredeyse yaprak kıpırdamayan 2. el piyasasında şimdi hareketlilik bekleniyor. Fiyatların düşük seviyede olduğunu belirten yetkililer, sıfır otomobillerde zamların başlaması ile ikinci elde satışların canlanacağını söyledi. Yetkililer, bir süredir konuşulan "Yeni ÖTV artışı geliyor" kaygısının söylenti olmadığını, sadece zamanlama meselesi olduğunu söylüyor. Olması gerekenin çok altında alıcı bekleyen 2. el otomobillerin fiyatının, 0 km'de ÖTV artışından etkileneceğim vurgulayan yetkililer, "Bu riski almak istemiyorsanız 2. el için daha fazla beklemenize de gerek yok" diyor.

ÖTV tedirgin etti
Otomotiv sektöründeki yöneticiler, yeni bir ÖTV artışının uzun zamandır düşünüldüğünü ancak Ocak ayında satışların durgun geçmesi ve bu durgunluğun bir iki ay daha devam edecek olmasından dolayı ertelendiğini belirtiyor. Hükümetin, ÖTV zammı için satışların yükseleceği dönemi beklediği vurgulanıyor.

Haberin Devamı