Gazete Vatan Logo

BM: Yaşananlar nedeniyle kendimizi suçlu hissetmeliyiz!

BM Acil Durumlar Koordinatörü O'Brien, "Yemen'de yaşananlar nedeniyle kendimizi suçlu hissetmeliyiz. Özellikle de çatışan taraflar ve dışarıdan bu tarafları yönlendirenler suçlu hissetmeli" dedi.

BM: Yaşananlar nedeniyle kendimizi suçlu hissetmeliyiz!

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyinin Yemen'de sivillerin korunmasında başarısız olduğunu belirterek, "Yemen'de yaşananlar nedeniyle kendimizi suçlu hissetmeliyiz." dedi.

BM Güvenlik Konseyi, Yemen'deki son duruma ilişkin toplantı yaptı. Toplantıda Konsey üyelerine brifing veren O'Brien, Yemen'de devam eden çatışmaların ülkedeki insani durumu olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Yemen'de 2,3 milyonu beş yaş altında olmak üzere 7 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden O'Brien, 16 milyon kişinin içme suyuna, temizlik ve hijyen hizmetlerine ulaşamadığını kaydetti.

O'Brien, kolera vakalarının 320 bini geçtiğini, bu hastalık nedeniyle ölen kişi sayısının bin 740 civarında olduğunu belirterek, insanların tedavi edilebilecek bir hastalıktan öldüğünü vurguladı.

İnsani yardımların da beklentilerin altında kaldığını anlatan O'Brien, talep edilen 2,1 milyar dolarlık ihtiyacın ancak üçte birinin karşılanabildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

"Hepimiz suçlu hissetmeliyiz"

Stephen O'Brien, üç yıl geçmesine rağmen sorunun çözülememesine de tepki göstererek, "Uluslararası toplum, çatışan tarafların insani yasalara uyması için daha fazlasını yapmalı çünkü sözler yetersiz kalıyor." ifadesini kullandı.

BMGK'yı da eleştiren O'Brien, "Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında birinci derecede sorumlu olan BMGK, Yemen'de açıkça başarısız oldu. 20 milyon kişi çatışmaların sonlanması için sizin somut adımlar atmanızı bekliyor." diye konuştu.

Ülkedeki insani sorunların çözülmesinin ve kolera salgınının kontrol altına alınmasının Konsey'in sorumluluğunu yerine getirmesine bağlı olduğunu kaydeden O'Brien, "Yemen'de yaşananlar nedeniyle kendimizi suçlu hissetmeliyiz. Özellikle de çatışan taraflar ve dışarıdan bu tarafları yönlendirenler suçlu hissetmeli. Herkesin önceliği sivillerin korunması olmalı." dedi.

Müzakerelere dönme çağrısı

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed de video-konferans yoluyla Konsey'e yaptığı sunumda, taraflara siyasi müzakerelere geri dönme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Yemen halkının barış istediğini vurgulayan Ahmed, "Tarih, bu savaşı nüfuzunu artırma ve kamu kaynaklarından kazanç elde etme amacıyla kullananları iyi yargılamayacaktır. Yemen halkının sabrı da sonsuz değildir." değerlendirmesinde bulundu.