Gazete Vatan Logo

BM'nin 2015 raporundan: IŞİD zihinsel engelli çocukları canlı bomba olarak kullanıyor

BM tarafından yayınlanan bir raporda ‘IŞİD başta olmak üzere radikal İslamcı grupların zihinsel engelli olan çocukları intihar bombacısı olarak kullandığına’ dikkat çekildi.

BM'nin 2015 raporundan: IŞİD zihinsel engelli çocukları canlı bomba olarak kullanıyor

Gaziantep saldırının 12-14 yaşlarında bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğinin açıklanmasının ardından BM’nin geçen yıl yayınladığı bir raporda ‘IŞİD başta olmak üzere radikal İslamcı grupların zihinsel engelli olan çocukları intihar bombacısı olarak kullandığına’ dikkat çekildi.

Gaziantep saldırısının görgü tanıkları, canlı bombanın yanında 25 yaşlarında iki kişi olduğunu, patlamanın ardından olay yerinden kaçarak uzaklaştıklarını, “İkinci bir patlama olacak hazırlıklı olun” dendiğini öne sürülmüştü. Polis, kaçtığı iddia edilen iki kişinin yakalanması için çalışma başlattı. İkinci bir patlama olma ihtimaline karşın şerit çekerek olay yerinde geniş güvenlik önlemi almıştı. Güvenlik güçleri, patlama sonrası sabaha kadar delil toplamıştı. Olay yerinde parçalanmış bir canlı bomba yeleği bulunduğu açıklanmıştı.

ÖLENLERİN ÇOĞU ÇOCUK

Otopsi merkezi önüne gelerek yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyen HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Bu saldırı bütün Kürt halkına yapılmıştır, o düğün Kürtlerin düğünü olduğu için saldırıya uğramıştır” dedi. HDP Gaziantep İl Başkanı Erkan Şahin de ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu belirterek, “2 yaşında var, 17 yaşında da var daha çok çocukları öldürdü” dedi.

Haberin Devamı

‘ÇOĞU KEZ YAPTIKLARININ FARKINDA BİLE OLMUYORLAR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Saldırıyı 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın gerçekleştirdiğini” açıklaması gözleri bir kez daha IŞİD’in çocuk militanlarına yöneltti. Türkiye’de ilk kez çocuk canlı bomba kullanılırken emniyet kaynakları terör örgütü IŞİD’in elinde yüzlerce çocuğun bulunduğu bilgisini paylaşıyor.

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin geçen yıl açıkladığı rapor, IŞİD vahşetinin tüm boyutlarını gözler önüne sermişti. Kaçırdığı çocukları seks kölesi olarak satan, işkence eden, kimini çarmıha gererek, diri diri gömerek ya da kafasını keserek katleden cihatçılar, özellikle zihinsel engelli olan çocukları intihar bombacısı olarak kullanıyordu. Komite sözcüsü Renate Winter, “Bu çocuklar büyük olasılıkla ne yaptıklarının farkında bile değil” demişti. IŞİD, martta Bağdat’taki bir stadyumda düzenlediği ve 65 can alan intihar saldırısında da canlı bomba olarak bir erkek çocuğu kullanmıştı.

Haberin Devamı

'ÇOCUKLAR HANGİ ROLÜ ÜSTLENDİĞİNİN FARKINDA BİLE OLMUYOR'

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde Taliban, yaşları 6 ile 8 arasında değişen çocuklara mayın döşemeyi, saldırı düzenlemeyi, canlı bomba olmayı öğretiyor. Bu kamplardaki çocukların kimi kaçırılırken, kimi ailelerinden satın alınıyor. Bazı çocuklar için bin dolar ödeniyor. Kamplara ölü militanların çocukları da alınıyor. Malta’daki Kriz Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Natalia Kharitonov, teröristlerin potansiyel kurbanların hızlıca güvenini kazanabildikleri için çocukları kullandığını söylüyor. Saldırılarda çocuklara genelde uzaktan kumanda ile idare edilen bombalı düzenekler giydiriliyor. Bazı durumlarda çocuklar hangi rolü üstlendiklerinin farkında olmuyor. (Cumhuriyet)