Gazete Vatan Logo

BM: Kıbrıs sorunu çözümü için çok iş var

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Konferansı'nda yaptığı açıklamada, Ada'daki soruna çözüm bulunabilmesi için yapılacak daha çok iş olduğunu belirtti.

BM: Kıbrıs sorunu çözümü için çok iş var

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı'nda yaptığı açıklamada, Ada'daki soruna çözüm bulunabilmesi için yapılacak daha çok iş olduğunu belirterek, "Buraya bir çözüm bulunulmasına yardımcı olmak için geldik. Ama o çözümü bulmak çok çok zor." dedi.

Genel Sekreter Guterres, konferansın yapıldığı Le Regent Kongre Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, konferansa ilişin açıklamalarda bulundu.

Konferansa başkanlık etmek için Crans-Montana'ya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Guterres, "Bu konferansı uzun yıllardır Kıbrıs'ı ikiye bölen anlaşmazlıklarda geniş çaplı bir çözüme ulaşmak adına tarihi bir fırsat oluşturması için topladık." dedi.

Guterres, konferansa katılan tüm tarafların Ada'daki soruna çözüm bulunabilmesi için kararlılıklarını ortaya koyduklarının ve konferansın "tarihi bir şans" olduğunun bilincinde olduklarının altını çizdi.

"Güvenlik ve Garantiler başlığı hayati"

"Aynı zamanda, bazı hassas ve zor konular çözülmeyi bekliyor." diyen Guterres, Kıbrıs müzakerelerinin "Güvenlik ve Garantiler" temel başlığının geniş kapsamlı bir çözüm bulunabilmesi için "hayati" öneme sahip olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Guterres, Kıbrıs sorununa çözüm bulunabilmesi için konferansa katılan tüm tarafların sorumluluğu olduğuna dikkati çekti. Konferansa katılan garantör ülkeler ile Ada'nın her iki kesiminden liderlerin bir çözüm bulunması için Crans-Montana'ya geldiklerini kendisine ilettiklerini anlatan BM Genel Sekreteri, "Fakat daha yapılması gereken çok iş var." ifadesini kullandı.

"Tarafları tehdit etmiyoruz"

Konferansta herhangi bir sonuca ulaşılamaması durumunda BM'nin tutumunun nasıl olacağını soran bir gazeteciye Guterres, şu cevabı verdi:

"BM, tarafları desteklemek için burada. Biz tarafların olumlu bir sonuca ulaşmasını istiyoruz. Tek isteğimiz sonucun olumlu ve sürdürülebilir olmasıdır. Şunu garanti edebilirim ki biz sabırsız değiliz ve tarafları hiç bir şekilde tehdit etmiyoruz. Buraya bir çözüm bulunulmasına yardımcı olmak için geldik. Ama o çözümü bulmak çok çok zor."

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Guterres, konferans çerçevesinde bu akşam taraflarla yeniden bir araya gelecek.