Gazete Vatan Logo

BM Genel Sekreteri, Ürdün ve Filistin liderleriyle görüştü

Resmi temaslarda bulunmak için Ürdün'ü ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban, Kral Abdullah, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Dışişleri Bakanı Cudeh ile görüştü.

BM Genel Sekreteri, Ürdün ve Filistin liderleriyle görüştü

Ürdün'de resmi temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kral Abdullah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh ile bir araya geldi.

Kral Abdullah, başkent Amman'da Ban ile beraberindeki Dünya Bankası Başkanı Jim Yong-Kim'i kabul ederek bir süre görüştü. Kraliyet divanından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede Ürdün'ün Suriyeli mülteci kriziyle mücadele kapasitesini artırmanın yolları ve Ortadoğu'daki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Kral Abdullah, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını, artan mülteci sayısı nedeniyle ekonomi ve hizmet sektöründe karşılaşılan sorunları hafifletmeye kanalize etmesini istediklerini ifade etti.

İkilinin görüşmesinde ayrıca, Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecinin yeniden başlatılması ve iki devletli çözüm üzerinde ilerleme katedilmesinin gerekliliğine işaret edildi.

Ban, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında ise Kral Abdullah,Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Dışişleri Bakanı Cudeh ile yaptığı görüşmelerde Ortadoğu barış sürecinin yeniden ihya edilmesi gerekliliği üzerinde durduklarını belirterek, "Şiddetin devam etmesi Filistin halkının isteklerinin gerçekleşmesi yönündeki umudumuzu azaltıyor" dedi. Ban, genel sekreterlik görev süresinin 9 ay sonra dolacağını ancak son güne kadar dünyada barış ve esenliği tesis etmek için çalışacağını kaydetti.

Amman'ın kuzeydoğusundaki Zateri Kampı'na yaptığı ziyarete de değinen Ban, "Amman da olan her şey orada da mevcut. Bu konuda Kral Abdullah ve Sayın Cudeh'e Ürdün halkının insaniyetinden duyduğumuz memnuniyeti ilettim" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Cudeh ise basın toplantısında Filistin halkının, başkenti Doğu Kudüs olan bir devletinin kurulmasının yanı sıra diğer meşru haklarını elde etmesinin gerekliliğine işaret etti.

Suriye kriziyle ilgili olarak Cudeh, Cenevre görüşmelerinin herkesin onayını alması gerektiği konusunda Ban ile hemfikir olduklarını sözlerine ekledi.

Ürdün Planlama Bakanı Imad Fahuri de Suriye'de yaşanan savaşın ülkesine farklı alanlardaki yansımalarından bahsetti. Fahuri, Dünya Bankası'ndan 250 ve 350 milyon dolar tutarında 2 ayrı kredi almaya çalıştıklarını belirtti ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Dünya Bankası Başkanı Yong-Kim ise Ürdün halkının Suriyeli mültecileri kabul etmesinin istisnai bir durum olduğunu söyledi. Yong-Kim, Ürdün'e 40 yılda faizsiz olarak ödenmek üzere 100 milyon dolar yardımda bulunacaklarını dile getirdi. Yong-Kim, bu meblağın mültecilere yeni iş sahalarının açılmasında kullanılacağını, onların ülkelerine dönmeleri durumunda da bu iş imkanlarının Ürdünlülere kalacağını aktardı.

Haberin Devamı