Gazete Vatan Logo

BM'den Suriye muhalefeti ile ilgili flaş açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura,"Şiddetin, bombardımanın azaltılması, kuşatmaların kaldırılması, ateşkes sağlanması ve tüm bu konuların uygulamaya geçirilmesi için bu görüşmeleri yapmamız gerekiyor. Görüşmelere bir şans verilmeli" dedi

BM'den Suriye muhalefeti ile ilgili flaş açıklama

De Mistura, rejim adına görüşmelere katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi ve heyeti ile bir araya geldikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rejim heyetinin, görüşme esnasında terörist listesinin belirlenmesi konusunu da gündeme getirdiğini söyleyen de Mistura, heyete öncelikli olarak Güvenlik Konseyi'nde belirlenen konuların görüşülmesi gerektiğini ilettiğini söyledi.De Mistura, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu'ndan bir heyetin Cenevre'de olduğunun hatırlatılması üzerine söylentilerin kendisine de ulaştığını ve bunun iyiye işaret olduğunu belirtti. Cenevre Bildirisi'nde yer alan geçiş hükümeti yerine ulusal koalisyon hükümeti kurulmasından bahsedildiğine ilişkin bir soruya ise, "Gündemimiz oldukça açık, Güvenlik Konseyi'nde alınan kararlarının uygulanması. Bu da yönetim, yeni anayasa ve BM gözetiminde seçimler" cevabını verdi. Görüşmelere kimlerin davet edilmesine ilişkin ise de Mistura, "Rejimi davet ettik ve geldiler, Yüksek Müzakere Komitesini davet ettik ve katılıp katılmamak onlara bağlı. Görüşmelere katılmalarını dört gözle bekliyoruz. Görüşmelerin daha iyi yürütülebilmesi için seslerinin duyulması gereken kişilere de bireysel davet mektupları gönderdim" dedi.

Haberin Devamı

De Mistura, "Şiddetin, bombardımanın azaltılması, kuşatmaların kaldırılması, ateşkes sağlanması ve tüm bu konuların uygulamaya geçirilmesi için bu görüşmeleri yapmamız gerekiyor. Görüşmelere bir şans verilmeli" diye ekledi. Kürtlerin davet edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya da, "Şimdilik gönderilen davet mektupları bu kadar. Atladığım birisi yok" cevabını verdi.