Gazete Vatan Logo

BM'den İran'a yaptırım

BM daimi üyeleri İran'a yaptırım konusunda uzlaştı. Rusya da yaptırımı destekliyor

BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, ABD bastırınca İran’ın nükleer programına yeni yaptırımlar getirilmesi konusunda anlaştı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Rus kaynak, Reuters’e “İran’a yönelik yaptırım konusunda tamamen anlaşmaya varıldı” dedi. Rus kaynak, “Bana göre, İran’a yaptırım uygulanması konusunda hiçbir zaman bir sorun olmadı” ifadesini kullandı. BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Meksika temsilcisi Claude Heller de, İran’ın nükleer programına karşı yaptırımlar içeren karar tasarısının ve eklerinin tamamlanıp bu sabah Konsey’e sunulacağını bildirdi.

İstanbul Ceylan Otel’de bir basın toplantısı düzenleyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise Türkiye ve Brezilya aracılığıyla imzalanan uranyum takas anlaşmasının ABD için bir fırsat olduğunu, bu fırsatın tekrar etmeyeceğini söyledi. Ahmedinecad, BM’den İran’a karşı yeni yaptırım kararının çıkması halinde de artık sorunun çözümü için masaya oturmayacaklarını belirtti.

‘İRAN’A YENİ YAPTIRIMLAR EN SERT YAPTIRIMLAR OLACAK’

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın nükleer programına karşı BM Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulacak olan yeni yaptırımların çok sert olacağını söyledi. Clinton, Ekvator’u ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, “Bu yaptırımlar İran’ın bugüne kadar karşı karşıya kaldığı en sert yaptırımlar olacak” dedi.ABD için 2 ya da 3 “hayır” oyunun çıkma olasılığının başarısızlık ifade edip etmeyeceği yönündeki bir soruya Clinton, “Henüz olmamış bir şey için yorum yapmayacağım” karşılığını verdi.

3’e karşı 12 oyla kabul edilecek!..

New York Times’e göre İran’a yaptırım paketi; Türkiye, Brezilya ve Lübnan’ın ’hayır’oyuyla 3’e karşı 12 oyla kabul edilecek. ABD Başkanı Obama, son ana kadar yaptırım kararının oybirliğiyle alınması için Türkiye ve Brezilya’ya pres yaptı. Ancak daha önceki iki yaptırım kararının oybirliği ile alınmasına rağmen bu kez ’hayır’ oylarının da İran’a koz vereceği belirtiliyor.

Haberin Devamı