Gazete Vatan Logo

BM’de rüşvet skandalı

BM’de rüşvet skandalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu eski başkanı ve Antigua-Barbuda BM Daimi Temsilcisi John Ashe, rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla ABD’de tutuklandı.

2013 yılında BM Genel Kurulu başkanlığı yapan ve BM’de söz sahibi kişilerden bir olan Ashe’nin tutuklanması, BM’de şok etkisi yarattı. ABD, Ashe’nin Çinli emlak şirketlerinden yıllar boyunca rüşvet aldığını saptandığını açıklarken, mahkeme kayıtlarına göre, Ashe’nin 1.3 doları aşkın rüşvet aldığı, New York’taki evine bir basketbol sahası yaptırdığı, Çinli emlak şirketlerinin sağladığı tatillere çıktığı belirtildi.

BM 68. Dönem Genel Kurulu’nda başkanlığa seçilen ve 2004 yılından bu yana Antigua-Barbuda BM Daimi Temsilciliği yapan Ashe’nin, Çinli şirketlerden aldığı rüşvet karşılığında, etkisini ve çevresini kullanarak bu şirketlere değişik ülkelerde devlet ihaleleri alabilmeleri için devreye girdiği, rüşvet skandalının 2011’den başlayarak geçen yılın sonuna kadar sürdüğü açıklandı.

BM’yi şoke eden rüşvet skandalı ile ilgili olarak, aralarında iki Çinli işadamı, Dominik Cumhuriyeti eski BM Daimi Temsilcisi Francis Lorenzo’nun da bulunduğu toplam 5 kişinin tutuklandığı belirtilirken, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un sözcüsü Stephane Dujarriç yaptığı açıklamada, "Genel sekreter, BM’nin bütünlüğünün kalbi sayılan BM Genel Kurulu eski başkanı ile ilgili iddialar nedeniyle şoke oldu, çok rahatsız oldu" dedi.

Haberin Devamı