Gazete Vatan Logo

BM çölleşmeye karşı 12 yıllık yol haritasını belirliyor

Birleşmiş Milletler (BM), çölleşmeyle mücadele için 2018-2030 yıllarını kapsayacak yeni strateji hazırlayacak.

BM çölleşmeye karşı 12 yıllık yol haritasını belirliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) kapsamında hazırlanan stratejik plan süresinin 2018'de tamamlanacağını söyledi.

Bu kapsamda yeni stratejik planın Eylül 2017'de Çin'in Ordos kentinde düzenlenecek Taraflar Konferansında ele alınacağını belirten Avcı, görüşmeler sonucu stratejiye son halinin verileceğini ifade etti.

BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesinin 10 yıllık stratejisinin 2018 yılında bitmesi nedeniyle 2018-2030 yıllarını kapsayacak yeni stratejinin hazırlanma çalışmalarının yapıldığını aktaran Avcı, Türkiye'nin eş başkanlığını yürüttüğü Hükümetler Arası Çalışma Grubunun oluşturduğu taslak stratejinin geçen ay 195 ülkeden 400 delegenin katılımıyla Kenya'nın Nairobi kentindeki toplantıda değerlendirildiğini anımsattı.

Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Strateji, UNCCD'nin gelecek 12 yılda BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu faaliyetlerin ve finansman imkanlarının daha da arttırılarak aynı zamanda izlenebileceği bir sistem ortaya koyacak. Yeni strateji dünyanın çölleşmeyle mücadelede önemli sorunlarından biri olan 'Arazi? Tahri?batının Dengelenmesi?' kapsamında belirlenecek hedeflere ulaşılması i?çi?n de bi?r fırsat olacak.

Haberin Devamı

Strateji doğrultusunda ülkeler, ulusal eylem planlarını yenileyerek, arazi tahribatının dengelenmesi, sürdürülebilir arazi yönetimi, kuraklık, kırsal kalkınma gibi konulardaki yeni hedefleriyle ulusal çalışmalarını daha etkin yürütecek. Bu kapsamda, strateji ve hedefler ülkemizdeki çölleşmeyle mücadele çalışmaları açısından da bir yol haritası olacak. "

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ÇEM Genel Müdürü Avcı, "Arazi Tahribatının Dengelenmesi" başlığı kapsamında sözleşmenin yeni fırsatlar sunan bir değişim olduğu görüşünde birleşen ülkelerin, belirleyecekleri hedeflerle, küresel taahhütlerden ulusal eylemlere, teoriden uygulamaya kadar bir çok projeyle sinerji yakalayacağını belirtti.