Gazete Vatan Logo

BM altı yıldan sonra ilk kez ilan etti!

Birleşmiş Milletler 2011'den bu yana ilk kez yeryüzündeki bir bölgede resmen açlık ilan etti.

BM altı yıldan sonra ilk kez ilan etti!

Güney Sudan'da 100 bin kişi açlıkla boğuşuyor. Yardım ulaşmazsa on binlerce çocuğun öleceği duyuruldu. Ülkede yaklaşık 5 milyon kişinin de acil gıda yardımına ihtiyacı var.

Dünya genelinde altı yıldan sonra ilk kez, Güney Sudan'ın bazı kesimlerinde açlık yaşandığı ilan edildi.

Hükümet ve Birleşmiş Milletler (BM), Unity eyaletinde 100 bin kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu, bir milyon kişinin de açlığın eşiğinde bulunduğunu bildirdi.

Açıklamaya göre, açlığın ayılma riski var. Durumdan iç savaş ve ekonomik çöküş sorumlu tutuldu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FOA) Güney Sudan Başkanı Serge Tissot, "Korktuğumuz başımıza geldi. Çok sayıda aile hayatta kalmak için sahip olduğu her şeyi tüketti" dedi.

Ülkede 250 binden fazla çocuk yetersiz besleniyor. BM, acil yardım ulaştırılmazsa çocukların çoğunun öleceğini açıkladı.

Yemen, Somali ve kuzeybatı Nijerya'da da açlık uyarıları var ancak Güney Sudan resmen açlık ilan edilen ilk ülke oldu.

Güney Sudan nüfusunun yüzde 40'ını oluşturan yaklaşık 5 milyon kişi ise acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

Her 9 Güney Sudanlı'dan biri komşu ülkelerde

BM Dünya Gıda Programı (WFP) geçen hafta, gelecek altı ayda yaşanabilecek bir dizi kıtlıkta 20 milyondan fazla kişinin açlıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu. WFP'nin Başekonomisti Arif Hüsyin, savaşlar ve kıtlık nenediyle, son yıllarda ilk kez yardım çalışanlarının dünyanın dört farklı yerinde aynı anda yaşanan açlıktan bahsettiğini söyledi.

Hüseyin ayrıca, uluslararası insani yardım dağıtımındaki rekor düzeylere karşın, ihtiyaç duyan herkesin bakımına yetecek seviyede olmadığını vurguladı.

Gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan Güney Sudanlılar komşu ülkelere sığınıyor. BM verilerine göre, Güney Sudan'dan komşu ülkelere giden mülteci sayısı 1,5 milyonu aştı. Uganda 698 bin, Etiyopya 342 bin, Sudan 305 bin, Kenya 89 bin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ise 68 bin Güney Sudanlıya ev sahipliği yapıyor.

Güney Sudan'da Aralık 2013-Ağustos 2015 arasında yaşanan iç savaşta yaklaşık 50 bin insan yaşamını yitirmişti. Çatışma döneminde milyonlarca kişi de evini terk etmek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı