Gazete Vatan Logo

BM açıkladı! Son rakam 582 bin insan...

Birleşmiş Milletler Myanmar'dan Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanların sayısının 582 bine ulaştığını açıkladı. Bu arada Arakan'da kundaklanan köylerin yeni uydu görüntüleri ilk kez yayınlandı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütü Arakanlı Müslümanlara uygulanan şiddetin durdurulması için acil çağrıda bulundu. Son verilere göre sadece Pazar akşamı 15 bine yakın Arakanlı sınırdan Bangladeş'e geçti. Çok sayıda insan sınırda sıkışıp kalmış durumda.

BM açıkladı! Son rakam 582 bin insan...

Birleşmiş Milletler Göçmen Ajansı Myanmar'dan Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanların sayısının 25 Ağustos'tan bu yana 582 bine ulaştığını açıkladı.

Bu arada Arakan'da kundaklanan köylerin yeni uydu görüntüleri yayınlandı.

Yeni yayımlanan uydu görüntüleri, 25 Ağustos'tan bu yana ordu ve fanatik Budistlerin saldırısı altındaki Arakan'da, Müslüman köylerinden 288'i yakıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayımladığı uydu görüntülerine göre, Arakan'da Müslümanların yaşadığı köylerden 288'i kundaklamalar sonucu tamamen ya da kısmen tahrip edildi.

Örgüt, uydu görüntülerine göre Arakanlı Müslümanların köyleri yerle bir edilirken, Budistlere ait köylerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini bildirdi.

'Yarım milyon insanın neden kaçtığı çok açık'

HRW Asya'dan sorumlu Direktör Yardımcısı Phil Robertson, "Bu en son uydu görüntüleri, neden sadece 4 haftada yarım milyondan fazla Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e kaçtığını açıklıyor. Myanmar ordusu, insanları öldürürken, bu kişilere tecavüz ederken ve Arakanlı Müslümanları yerinden ederek insanlığa karşı suçları işlerken, yüzlerce Müslüman köyünü yok etti" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.


Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık iki milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.