Gazete Vatan Logo

Blush out turuncu şarap in

Yaz sıcağında bunalanlara, serin serin bir şeyler içsem diyenlere müjde. Bu yazın milli içeceği belli oldu: Turuncu şarap!

Blush out turuncu şarap in

Birçok kişi daha önceden duymamış olabilir. Şaşırmayın. Son birkaç haftadır gittiğim restoranlarda da garsonlardan aynı tepkiyi aldım. Kimse adını duymamış bile. Hâlbuki yurtdışında çılgınlık başladı bile. Özellikle de ABD ve İngiltere’yi ele geçirdi turuncu şaraplar. Neredeyse tüm mönüler yenilenmiş durumda.

Bizim şarabı bin yıl sonra Avrupalılar getirdi

En önemli özelliği roze ve beyaz şaraplar gibi soğuk servis ediliyor oluşu. Bu yüzden yazın vazgeçilmezi olmaya aday. Aslında bize çok uzak değil. Tarihi milattan önce 8 binli yıllara dayanıyor. 20’nci yüzyılın ortalarına kadar şarap aslında bu şekilde yapılıyormuş. Sonra modern yöntemler devralmış. Artvin ve Ağrı‘nın yanı sıra Gürcistan ve Ermenistan’ın ‘milli’ şarabı ise o dönemlerde turuncu şarapmış. Ancak sonra unutulup gitmiş. Şarabı onca yıl sonra geri getirenler ise Avrupalılar. Şimdilerde özellikle de Adriyatik kıyılarında; Slovenya, İtalya ve Hırvatistan’da üretiliyor.

Kırmızı şarap yerine turuncu

Blush ve roze şaraplar genelde ferah tadı için tercih edilir. Turuncu şarapta olay tam olarak böyle değil. Daha aromalı ya da şarapçılık terimiyle taneni daha yüksek. Bu yüzden de genelde kırmızı şarap yerine, örneğin kırmızı etlerle tavsiye ediliyor. Tapas gibi paylaşılan yiyeceklerle de çok uyumlu. Çünkü farklı birçok lezzetle içilebiliyor. Yağlı ya da çiğ balıklarla yani özellikle suşi ve saşimiyle de iyi gidiyor. Bu kadar popüler olmasında bir diğer etkense doğal olması. Kil amforalarda yıllandırılıyor. İçine sülfür gibi herhangi bir koruyucu madde konmuyor. Bu da her şeyi organik tüketen yeni neslin ilgisini çekiyor.

Haberin Devamı

Rengi çekirdek ve kabuktan

Peki, nasıl oluyor da şarap turuncu renge dönüyor Aslında turuncu şarap kırmızıymış gibi üretilen beyaz şarap. Turuncu şarapların İngilizce’de diğer adı ‘temas’ ya da ‘kabukla temas’ şarabı. Beyaz şarap, üretimi sırasında üzümün kabuğuna ya da çekirdeğine hiç değmez. Turuncu şarap ise Pinot Gris ya da Chardonnay gibi beyaz üzümlerden yapılıyor, ancak kabuk ve çekirdeklerle aylarca fermentasyona uğruyor. Bu sayede de şarabın rengi turuncuya dönüyor.

Haberin Devamı

Bir öneri daha: Şarabın mavisi de var

Rengi çok doğal gelmese de şarabın mavisi de çıktı. Hem de 20’li yaşlarda altı İspanyol arkadaş üretmiş. “Modernlik” diyorlar. Sadece tadın değil, yeni nesil için görüntünün de önemli olduğunu savunuyorlar. Tatlı ve fresh bir tadı var. Ama üreticilerine göre bu içecek sadece şarap değil, “İnovasyon”. Yani geleneklere karşı çıkan, ve kuralları yıkan… Tuhaf görünse de aslında mavi rengine de doğal yollarla ulaşıyor. Üzüm kabuğu ve çivitotunun beraber yıllandırılmasıyla...