Gazete Vatan Logo

Blair Hamas’la arabulucu oldu

Blair Hamas’la arabulucu oldu

İngiltere eski Başbakanı Blair’in, Gazze’de tutulan 2 İsrail vatandaşının serbest bırakılması için Hamas yöneticileriyle görüşmeler yaptığı ortaya çıktı.

İsrail ile Filistin arasında kalıcı barışın sağlanması için kurulan ‘Ortadoğu Dörtlüsü’nün eski üyesi Tony Blair’in Gazze’de geçen yıldan beri rehin tutuldukları düşünülen 2 İsrail vatandaşı için Hamas örgütüyle görüşmelerde bulunduğu iddia edildi.
Hamas kaynakları, eski İngiltere Başbakanı Blair’in Eylül 2014’te Gazze tarafına geçtikten sonra kayıplara karışan Etiyopya kökenli Avraham Mangisto ve Bedevi kökenli bir İsrail vatandaşının serbest bırakılmaları için örgütün üst düzey isimleriyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
İddiaya göre Blair geçtiğimiz aylarda Katar’ın başkenti Doha’da 2 kez Hamas lideri Halid Meşal ile bir araya geldi.
Almanya dahil değil
Hamas kaynakları, Almanya’nın taraflar arasındaki görüşmelere arabuluculuk ettiği iddiasını yalanladı. Bu arada İsrailli bir yetkili de, Mısır yönetiminin, daha önce rehin asker Gilat Şalit için yürütülen müzakerelerde olanın aksine bu kez arabuluculuk rolü üstlenmediğini ifade etti.
Takas yok
İsrail, bir yıla yakın süredir kamuoyundan gizli tutulan rehine krizinde Filistin tarafıyla anlaşma yapmaya yanaşmıyor. Güvenlik yetkilileri, kayıp vatandaşlarına karşılık İsrail hapishanelerinden tek bir Filistinli mahkumun bile serbest bırakılmayacağını vurguluyor.
1 yıl sonra evine döndü
İsrail’de ‘idari tutuklu’ olarak bulunan Filistinli Hıdır Adnan serbest bırakıldı. İslami Cihad’ın önde gelen isimlerinden Adnan, 8 Temmuz 2014’te Cenin kentinde gözaltına alınmıştı. Adnan, idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için başlattığı açlık grevini geçen ay İsrail ile serbest bırakılması yönünde anlaşma yapmasının ardından sona erdirmişti.

Haberin Devamı