Gazete Vatan Logo

Blackberry tepe teklak

iPhone’la Google’ın Android sistemi vurdu, Blackberry cephesi yenilikte gecikti, sistemleri göçtü. Borsada kötü günler sonrası hissedar baskısı sonuç verdi, efsane ikili istifa etti. Analistler umutlu.

Blackberry markalı telefonlarıyla bilinen Kanada merkezli Research In Motion (RIM) firmasının kurucusu olan eş CEO’lar Mike Lazaridis ve Jim Balsillie ikilisi şirketin kötüye gidişine dur demek adına istifa ettiklerini açıkladı. RIM’de yeni CEO bundan dört yıl önce Alman Siemens firmasından transfer edilen şirketin operasyonlarından sorumlu tepe yöneticisi Thorsten Heins oldu.

Apple’ın iPhone’u piyasaya çıkarmasının ardından Blackberry’nin gerek satış gerek yeni ürün gerekse hisse değerinde büyük düşüş yaşaması sonrası bir süreden bu yana hissedarlardan yoğun baskı geliyordu. Son olarak çıkarılacağı açıklanan yeni model ürünlerin gecikmesi, satış ve karlılıktaki düşüş, iPad’e rakip olarak konumlanan Playbook adlı tablet PC’nin az satması ve Blackberry sistemlerinde dünya genelinde yaşanan üç gün art arda kesinti problemi RIM’de bu kararın alınmasına yol açtı.

Bu arada yeni ekonomi devi Google’ın Android sisteminin de hızlı yükselişi Blackberry telefonlara olan ilginin azalmasında etkili oldu.
Analist cephesinde bu ayrılık oldukça olumlu karşılanıyor. Charter Equity’den Ed Snyder, alınan ayrılık kararını “RIM’in aylardan bu yana yaptığı en pozitif hareket” ifadeliriyle yorumladı.

İSTANBULLU LAZARIDIS GİTTİ

Altı yaşında İstanbul’dan göçen bir Rum ailenin çocuğu olan Lazaridis, şirkette Başkan Yardımcılığı görevini üstlenecek, Balsillie ise operasyondan uzaklaştırılarak direktörlük pozisyonuna getirilecek.

RIM’in hisse değeri son 8 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Buna karşılık en ciddi rakiplerden Apple’ın hisse değeri iPhone ve iPad’in yaptığı ciddi katkıyla tarihi rekor seviyelerindeki yerini koruyor. RIM’in 2011 yılı üçüncü çeyrek kârı 911 milyon dolardan 265 milyon dolara kadar geriledi ve bir önceki yıla göre yüzde 71 düşüş kaydetti. Bu sonuçların ardından açıklama yapan Lazaridis, arkalarında RIM’in güçlü teknolojisi olduğunu belirterek yatırımcılara güven vermeye çalışmıştı. Hatta iki CEO maaşlarını sembolik olarak 1 dolara düşürmüşlerdi.

ŞİRKETİ KAPALI SİSTEM Mİ YAKTI?

1985 yılında kurulan RIM’in geliştirdiği Blackberry’deki e-posta teknolojisi, ilk dönemlerinde yoğun ilgi görse de tüm içeriği önce kendi sunucularına çekip sonrasında karşı tarafa iletmesi son dönemde soru işaretiyle karşılanmaya başlamıştı. Sistemin bir süre kopması bu teknolojinin geleceği adına ciddi tehdit oldu. Blackberry dışındaki tüm sistemler kullanıcının e-posta içeriğini başka bir sunucuya göndermeden iletmesini sağlıyor. Zor durumdaki Blackberry’nin Microsoft, Vodafone ve Samsung tarafından satın alınmasının gündemde olduğu belirtilirken şirket bu konudaki tüm iddiaları yalanlıyor.

50 MİLYON DOLARIK YENİ HİSSE ALDI

RIM şirketinin hissedarları arasında CEO’luktan ayrılan süper ikili Lazaridis ve Balsillie de yüzde 5’lik hisseleriyle yer alıyor. Lazaridis ayrılık sonrası 50 milyon dolarlık yeni hisse alacağını açıkladı. İkili Kanada’nın dolar milyarderleri liginde ilk 50’de yer alıyor.

ALMAN CEO'NUN GEÇMİŞİ BATIK

Blackberry cephesinde şirketin CEO’luk koltuğuna oturan Thorsten Heins Kanadalı RIM’e transferi öncesinde cep operasyonlarını batıran Siemens’in bu işten sorumlu yönetiminde bulunuyordu.

Haberin Devamı