Gazete Vatan Logo

Black Friday çılgınlığı bugün başladı! Black Friday (Kara Cuma) nedir?

Her yıl kutlanan Black Friday (Kara Cuma) bugün başladı. Heyecanla ve merakla beklenen Black Friday gününde markaların hem mağazalarında hem de online alışveriş sitelerinde büyük indirimler bekleniyor. Peki Black Friday (Kara Cuma) nasıl ortaya çıktı?

Black Friday çılgınlığı bugün başladı! Black Friday (Kara Cuma) nedir?

Günlerdir gündemi alt üst eden Black Friday (Kara cuma) çılgınlığı başladı. Markaların büyük indirimler yaptığı Black Friday nasıl ortaya çıktı, ne zaman ve neden kutlanıyor? İşte Black Friday ile ilgili tüm merak edilen soruların yanıtları...

BLACK FRIDAY (KARA CUMA) NEDİR?

Black Friday (Kara Cuma) ABD'de Şükran Günü'nünden sonraki ilk Cuma (Kasım ayının dördüncü Cuma günü) gününe denk gelen güne verilen addır. Black Friday, 1952'den bu yana ABD'de Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir ve birçok ünlü marka ürünlerinde ciddi indirimler ve fırsatlar düzenler.

Black Friday resmi bir tatil günü olmasa da Kaliforniya ve diğer bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına 'Şükran Günü'nden sonra' adı altında bir tatil günüdür.

Black Friday, ABD'de 2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışveriş yapılan gündür.

Black Friday günü birçok marka ciddi oranlarda indirimler yapar ve stoklar neredeyse sıfıra iner.

Black Friday teriminin ilk olarak ABD'nin Philadelphia kentinde ortaya çıkmıştır. Fakat Black Friday terimi ilk zamanlarda Şükran Günü'nden sonraki gün sokaklarda oluşan kalabalığı tanımlamak için kullanılıyordu. 1961 yılında ortaya çıkan Black Friday terimi ve kullanımı 20 yıl aradan sonra başka bir anlam kazandı. Yıllar geçtikçe başka bölgelerde de kullanılmaya başlanan Black Friday terimi bir süre sonra perakendecilerin indirim yaptığı gün anlamı kazandı.

Haberin Devamı

Black Friday gününde 2000'li yıllara kadar sabah 06:00'da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başladı. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı.

REKOR BEKLENİYOR

Kara Cuma’nın bu yıl daha da popüler olmasını beklediklerini belirten RTB House Doğu Avrupa Bölge Direktörü Ömer Aras, “Geçen yıl Kara Cuma’daki dönüşüm oranı, neredeyse Kasım 2015 ortalamasından yüzde 70 daha iyiydi. Büyüyen reklam harcamaları ve çevrimiçi alışveriş yapan insanların sayısı, bize bu yılki Kara Cuma’nın bir rekor daha kıracağını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, Kara Cuma adı yerine ‘efsane indirim’ demeyi daha uygun bulduklarını belirterek, “Her geçen yıl daha fazla sahipleniliyor. ABD dışında Avrupa’ya da yayılmış durumda. Ülkemizde de stokları eritmek adına önemli bir satış etkinliği haline geldi. Her geçen yıl daha fazla markamız bu gün için indirimler sunuyor. Bugünün sunduğu fırsatları değerlendiriyor. Özellikle markaların online satış sitelerini ciddi anlamda hareketlendirmesini bekliyoruz. Cuma başlayacak hareket cumartesi ve pazar da sürecek. Markalarımız yüzde 50, 70 ve 80 oranlarında indirimler sunuyor” diye konuştu.