Gazete Vatan Logo

BKM'den kredi kartı kullanıcılarına önemli uyarı!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), bilindik ve güvenilir birçok markanın unvan, logo ve benzeri kurumsal kimlik bilgileri kullanılarak, internet siteleri üzerinden sahte kampanyalar düzenleyen dolandırıcılara karşı kredi kartı kullanıcılarını uyardı

BKM'den kredi kartı kullanıcılarına önemli uyarı!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), sosyal medya üzerinden gönderilen, bilindik pek çok markaya ait sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajlar ve linklere karşı kredi kartı kullanıcılarını uyardı.

MARKALARIN SİTELERİNE BİREBİR BENZİYOR

Sosyal medyada çok sayıda güvenilir markanın unvan, logo ve benzeri kurumsal kimlik bilgileri kullanılarak ve internet siteleri taklit edilerek sahte kampanya kurgularıyla yapılan dolandırıcılık girişimlerinin olduğunu belirten BKM, tüketicileri bu konuda uyardı.

Sosyal medya kullanıcılarına, bilindik ve güvenilir markalara ait sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajlarla birlikte linkler gönderiliyor. Sosyal medya kullanıcılarına iletilen linkler ile markaların sitelerine birebir benzeyen sahte sitelere yönlendiriyor. Sahte sitelere yönlendiren bu linkler ile kişisel ve finansal bilgilere ulaşılmaya çalışılıyor.

DUYGULAR KONTROLE ALINIYOR, BİLGİLER ELE GEÇİRİLİYOR

Sosyal medya kullanıcılarının, belli duygularını kontrol altına almak isteyen sosyal mühendislik yöntemleri ile şifre ve kullanıcı bilgileri ele geçirilmek isteniyor. Dolandırıcıların, sosyal medya dışında kullandığı senaryolardan bazıları şu şekilde:

Haberin Devamı

- Hesabınızdan veya kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş. İşlemi iptal etmek veya iade almak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.

- Hesaplarınıza Rusya’dan siber saldırı gerçekleştiriliyor. Hesaplarınıza bloke koymak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.

- Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.

- Sigorta primlerinizi iptal edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.

DOLANDIRICILIĞA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

BKM, sosyal medya üzerinden veya farklı ulaşım araçları kullanılarak, tüketicilere cazip teklifler sunularak, kişisel ve finansal bilgilerinin ele geçirilmesi hedeflenen, bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı güvenlik önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), alınması gereken güvenlik önlemlerini şu şekilde ifade etti:

Haberin Devamı

- Şifreniz ve finansal bilgileriniz, her ne olursa olsun telefon, SMS veya e-posta aracılığıyla size ulaşan kimseyle paylaşılmamalı.

- Size bildirilen herhangi bir kampanya içeriğinin, ilgili markaya ait olup olmadığını, markanın orijinal ve güvenilir internet adresinden kontrol edilmesi gerekir.

- Kampanya içeriğinde kullanılan bağlantının ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet adresiyle birebir aynı olduğundan emin olun.

- Banka logosu ve adı kullanılsa dahi kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermeyin.

- SMS ile gelen şifrelerinizi, kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.