Gazete Vatan Logo

Bizim Toptan’ın arzında hedef yabancı yatırımcı

Bizim Toptan, halka arzında talep toplama, 27-28 Ocak’ta yapılacak

Organize toptan satış sektörünün en yaygın mağaza zincirine sahip olan Yıldız Holding şirketlerinden Bizim Toptan, halka arzında talep toplama, 27-28 Ocak’ta yapılacak. Ek satışla yüzde 40’ını halka açmak isteyen şirketin halka arz fiyatı 22.50-30.00 TL olarak belirlendi. Halka arzın yüzde 80’inin yurtdışı kurumsal yabancılara yapılması planlanıyor

Yıldız Holding çatısı altındaki toptan mağaza zinciri olan, Aralık 2010’da halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuran Bizim Toptan’ın mevcut paylarının yüzde 35’i halka arz edilecek. Talep toplama tarihleri 27-28 Ocak olarak belirlenen halka arzda, yeterli talep gelmesi halinde Bizim Toptan’ın ana ortağı Yıldız Holding, şirketin mevcut paylarının yüzde 5’ine kadar ek satış hakkını da kullanabilecek. Ek satış hakkı ile birlikte şirketin halka açıklık oranı yüzde 40’ı bulabilecek. Bizim Toptan’ın halka arz fiyat aralığı 22.50-30.00 TL olarak belirlendi.

Şirketin halka arzında yurtiçi konsorsiyum liderliğini Garanti Yatırım yürütürken, yurtdışı satışta Bank of America Merrill Lynch ve Standart Ünlü Menkul Değerler aracılık edecek. Buna göre şirketin piyasa değeri 900 milyon TL ile 1.2 milyar TL arasında oluşacak.

Yine büyük hissedar olacak

Yıldız Holding’in Mali İşler Grup Başkanı Cem Karakaş, Bizim Toptan’ın nakit akışı çok yüksek bir şirket olduğunu ve büyümek için nakde ihtiyacı olmadığını belirterek, halka arzından elde edilecek kaynağın Holding’in başka alanlarda yapacağı yatırımlarda kullanılacağını söyledi.

Bizim Toptan’ın yüzde 35 hissesinin halka arzında 315 milyon-420 milyon lira, yüzde 5’lik ek satış olması durumunda ise 360 milyon-480 milyon lira aralığında gelir elde etmesi bekleniyor.

Yıldız Holding’in yüzde 56 payla büyük hissedar olduğu Bizim Toptan’da, ek satış dahil halka arz sonrasında şirkette Yıldız Holding’in payı yüzde 33’e gerileyecek, ancak büyük hissedar konumu sürecek. Ortak satışı şeklinde gerçekleştirilecek halka arz sonrasında Golden Horn Investments’ın payı da mevcut yüzde 20 seviyesinden yüzde 5’e düşecek. Strategic Investment Fund ise yüzde 20 hissesini koruyacak. Mevcut yüzde 4’lük paya karşılık gelen “diğer” hissedarların payı da yüzde 2’ye gerileyecek.

30 Eylül 2010 itibarıyla cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artırarak 1.06 milyar liraya çıkaran Bizim Toptan’ın 54 ilde 109 organize toptan satış mağazası bulunuyor.

Tahsisat oranları ile ilgili olarak ise Cem Karakaş şunları söyledi:

“Halka arzı 3 gruba ayırdık. Yüzde 10 yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 10 Garanti Yatırım vasıtasıyla yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 80’i de yurtdışı kurumsal yatırımcılara Merrill Lynch, Standart Ünlü Menkul Değerler vasıtasıyla satmayı hedefliyoruz. Halka arzdan önce yüzde 56 olan şirketteki Yıldız Holding’in payı satışın tamamının gerçekleşmesi durumunda yüzde 33’e düşecek.”

Organize toptan pazarı 6 yılda iki kat büyür

Yıldız Holding Perakende Grubu Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, Türkiye’nin son derece hızlı büyüdüğünü ve bu ekonomi içinde 2009 sonu itibarıyla 99.8 milyar liralık perakende pazarı bulunduğunu, bu pazarda hızlı tüketim ürünlerinin 72.9 milyar, organize toptan pazarın da 3.5 milyar lira olduğunu belirtti. Serdengeçti, toptan satış pazarının gelecek 6 yıl içinde yüzde 9.6, perakende piyasalarının da yüzde 10 büyümesinin beklendiğini, buna karşın Bizim Toptan’ın içinde olduğu organize toptan pazarının yüzde 12.9 oranında gelişmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Serdengeçti, “Hızlı tüketim ürünleri pazarında toptan satışın 2015 yılında 126.5 milyar lira, organize toptan satışın da 7.2 milyar lira olmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı