Gazete Vatan Logo

Bizim de çocuklarımız!

Erdoğan, Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu Toplantısı’nda konuştu...

İstanbul’da gerçekleşen Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, ”Suriye’de bu çocukların katledilmesi karşısında sessiz kalan küresel vicdan, yarın ateş ocağına düştüğünde ağıtını yakacak hiç kimseyi bulamayacaktır” dedi.

Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu Toplantısı İstanbul’da başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı forumun ana gündem maddesi Suriye oldu. Başbakan Erdoğan konuşmasında Suriye’de yaşanan gelişmelere değinerek, “Bugün, Hama’da, Humus’ta katledilen masum yavrulara, Suriyeli çaresiz ailelerin olduğu kadar bizim de çocuklarımızdır. Bu çocukların katledilmesi karşısında sessiz kalan küresel vicdan, yarın ateş ocağına düştüğünde ağıtını yakacak hiç kimseyi bulamayacaktır” diye konuştu.

‘Küresel vicdanı uyandıralım’

“Her birimiz küresel vicdanın bir parçasıyız” diyen Başbakan Erdoğan, “Küresel vicdanı uyandırmak zorundayız. Çocukların ailelerini, ırklarını, ülkelerini, inançlarını seçme özgürlükleri yoktur. Onun için her bir çocuk ailesinin olduğu kadar insanlığın bir üyesidir. Libya’da öldürülen çocuklar, Libyalı çocuklar olduğu kadar bizim de çocuklarımızdır. Norveç’te öldürülen gençler bizim de çocuklarımızdır” dedi.

İsim vermeden Suriye yönetimini eleştiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bakıyorsunuz devletler tanklarını toplarını, en ahır silahlarını hak talep eden kendi vatandaşlarına yöneltiyor ve bir mahalle içinde yarısı çocuk 110 insanı aynı anda yok ediyor.

Gerekçe ne? Çünkü yönetimin kendilerine yaptığı zülme razı olmamak.Yönetime kayıtsız şartsız teslim olmamak. Hak istiyorlar, Özgürlük istiyorlar.İnsanca yaşamak istiyorlar. Bu talepler karşısında çoluk çocuk demeden, bir mahalle içinde adeta imha ediliyorlar. Gelecekte de sadece iyiler kazanacaktır. Hak ve hukuk kaybeden olmayacaktır.”

‘Uludere üzerinden kardeşliğimiz hedef alınıyor’

ANKARA - Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında, Uludere olayıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Başbakan’ın mesajları özetle şöyle: “Son aylarda, Uludere’de meydana gelen acı hadise üzerinden, güvenlik güçlerimiz, kurumlarımız, hükümetimiz topyekûn hedef alınıyor. Sadece bunlar değil, aslında, Uludere istismarı üzerinden, acının istismarı üzerinden, kardeşliğimiz hedef alınmak isteniyor. Muhalefet, bu meselede de maalesef sorumlu bir tavır sergilemiyor. Maalesef, kimi medya kuruluşları, terör gibi son derece önemli, milli ve hayati bir meselede dahi, milletin yanında yer almıyor, alamıyor.

‘Hükümet gerekeni yapmıştır’

Bu ülkenin kurumlarına, bu ülkenin siyasetçilerine, bu ülkenin idarecilerine inanmayanlar, gidiyor, yabancı ülkelerin kasıtlı yayınlarına inanıp, Türkiye’de istismar siyasetini doruk noktalara çıkarabiliyor. Devlet, Uludere hadisesi sonrasında, üzerine düşeni yapmıştır ve yapacaktır. Hükümetimiz, bu acı hadise sonrasında ve bugün, gerekeni yapmıştır ve yapacaktır. Yargı, aynı şekilde, meselenin peşini bırakmayacak, meseleyi tüm boyutlarıyla aydınlatacaktır. Allah’ın izniyle, sizlerin duasıyla, bu meseleyi kardeşlik hukuku içinde çözüme kavuşturacağız. Eğer bundan vazgeçersek, biliyoruz ki Türkiye kaybeder.”

‘Suriye, 20 yıl önceki Yugoslavya gibi’

Başbakan’ın ardından kürsüye BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon çıktı. Türkiye ile birlikte Medeniyetler ittifakının eş başkanlığını yapan İspanya toplantıda hükümet komiseri düzeyinde temsil edildiği halde, Moon, konuşmasının hitap kısmında, “Sayın İspanya dışişleri bakanı” demesi dikkat çekti. Moon da konuşmasının büyük bir bölümünde Suriye’deki gelişmelere değindi. Suriye’deki BM misyonunun bir ateşkesi elde etmeyi amaçladığını belirten Moon, “Bizim gözlemlerimiz, uluslararası toplumun gözüdür. Biz oradaki şiddeti bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Geçtiğimiz Cuma günkü katliamdan sonra ,karşı konulamayacak kanıtları dünyaya sunduk. En önemli hedefimiz siyasi bir çözüme ulaşmaktır. BM sadece masumların katlını izlemek üzere Suriye’de bulunmamaktadır. Bu vahşete şahitlik etmek için orada bulunmuyoruz” dedi.

BM Özel Temsilci Annan’ın da artık bardağın taşmak üzere olduğunu söylediğini hatırlatan Moon, “Benim Suriye yönetiminden istediğim sözlerini yerine getirmesidir. Bu kadar zor zamanlarda insanı kapasiteye çok daha fazla ihtiyacımız var. Sesimizi daha fazla çıkarmalıyız. Suriye’de Eski bir tiranlık gücü elinde bulundurmaya çalışıyor. Rejim halkını tehdit etmekte. Tıpkı 20 yıl önce Yugoslavya’da olduğu gibi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı