Gazete Vatan Logo

Bize bir şey olsa onlar gelirdi...

Hayvan hakkı savunucuları ve hayvan severler yarın Taksim'de buluşuyor. İşte detaylar...

Hayvan hakkı savunucuları, hayvanları koruma kanun tasarısına karşı pazar günü tüm Türkiye'de sokakta olacak. 38 örgütün tasarıya karşı yayınladıkları deklarasyonu Erkan Can'dan Yıldız Kenter'e birçok sanatçı da desteklerken, şimdiye kadar 75 bin kişi imza verdi.


Hayvan hakkı savunucuları 30 Eylül Pazar günü birçok ilde eşzamanlı eylemlerle "5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na karşı sokakta olacak.

Daha önce ortak bir deklarasyona imza atarak, mecliste görüşülmesi beklenen tasarıların geri çekilmesini ve oluşturulacak yeni bir komisyonla hayvanların korunmasına dair yeni bir yasa hazırlanmasını talep eden sivil toplum kuruluşları kamuoyunu duyarlılığa ve pazar günü gerçekleştirilecek eylemlere çağırıyor. Ayrıca http://www.sessizkalmasucaortakolma.com/dilekce/dilekce_detay.asp?id=1311 linkinde de yasa tasarısına karşı bir imza kampanyası var.

Sanatçılardan tasarıya tepki

Birçok STK'nın ortak yayınladığı deklarasyona Abdullah Şahin, Aydan Şener, Bahtiyar Engin, Belma Müjde, Bennu Yıldırımlar, Berna Sağlam Naipoğlu, Cem Sürücü, Cengiz Baltepe, Deniz Arcak, Ediz Hun, Erkan Can, Ferda Yalçın, Fulden Akyürek, Gani Müjde, Hazal Kaya, Haluk Şahin, Levent Candaş, Levent Üzümcü, Melike Demirağ, Meltem Vural, Nurseli İdiz, Olgun Şimşek, Oktay Kaynarca, Oya Prosçiler, Pelin Cini, Sarp Sanin, Sibel Nançin, Sumru Yavrucuk, Uğur Taşdemir, Umut Akyürek, Vatan Şaşmaz, Volkan Sevarcan, Yıldız Kenter, Zeynep Özden Ayyıldız gibi sanatçıların yanısıra 75 bine yakın kişi imza verdi.
İmza kampanyasına katılmak için tıklayın.
Ayrıca hayvansever ve hayvan hakları aktivistleri 30 Eylül'de yasa tasarısına karşı sokağa çıkmaya hazırlanırken, Hayvan Özgürlüğü İnsiyatifi de bakanları katıldıkları açılışlarda, protokollerde protesto edeceğini duyurdu.

"Amaçları korumak değil öldürmek"

Hak savunucuları yasa tasarısına neden karşı olduklarını şöyle özetliyor:
* Öldürmenin "uyutma" tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldüreceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez.
* İki sene hapis cezasıyla sınırlandırılması alınabilecek cezaların para cezasına döndürülebilecek olması cezaların ağırlaştırılmasının asıl amacı olan suçu engellemenin önüne geçecektir. Hayvanlara işkence cezasını sadece 750 TL'lik bir idarî para devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur.
* Evlerde kaç hayvan bulundurulacağının izne tabii olması ve hayvan "sahiplerinin" eğitime tabii tutulması ucu açık bir tanımlamadır. İleride "hayvan korumacının hak" ihlaline kadar varabileceği ve belki de "bir hayvan sahibi olmakla" sınırlandırmaya kadar gidebileceği için bu tanımlama bu şekliyle tasarıda yer alamaz.
* Hayvanların ırklarına göre sınıflandırılıp "sahipleriyle" birlikte yaşam haklarının ellerinden alınması asla kabul edilemez. Dövüşçü ya da bahisçi "sahiplere" yönelik önlemler almak yerine ırkları cezalandırmak kabul edilemez ve merdiven altı üretime sebep olacaktır.

* Hayvanların imhasına olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun yeni tasarıda da yer alması kabul edilemez.
* Deneylerdeki denetimlerin keyfiyete bağlanması kabul edilemeyeceği gibi hayvanları koruma kanunu gibi bir kanunun içinde hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan deneylerin yer alması kabul edilemez.
* Mobil kısırlaştırmanın meşrulaştırılması hiçbir koşulda kabul edilemez. Olması gereken belediyelerin kendi veteriner hekim kadrolarını oluşturmasıdır. Hali hazırda mevcut yönetmeliklerdeki mobil kısırlaştırma maddesinin yasaya aykırı olduğuna ve iptaline yönelik İstanbul Veteriner Hekim Odası (IVHO) tarafından açılmış bir dava mevcutken mobil kısırlaştırmayı yasalaştırma çabası kabul edilemez.
* Amacın hayvanları korumak ve hakları gözetmek değil, hayvanları bertaraf etmek olduğunu kanıtlamaktadır.
Eylem takvimi

Tasarıya karşı hayvanların yaşam hakkını savunmak üzere düzenlenecek eylemler tüm illerde saat 14.00'da gerçekleştirilecek.

Katılımcıların siyah ağırlıklı giyinmesi ve hayvanların ürkmemesi için eyleme köpeklerini getirmemeleri isteniyor.
30 Eylül Pazar 14.00
* İstanbul, Taksim Meydanı
* İzmir, Konak YKM önü
* Adana, Adana İstasyon .meydanı
* Antalya, M. Paşa Cami Kapalı Yol Halk Bankası
* Aydın, Zafer Meydanı
* Bodrum, Belediye önü
* Bursa, Kent Meydanı
* Çanakkale, Cumhuriyet Meydanı
* Denizli, Denizli Belediyesi önü
* Eskişehir, Adalar Migros
* Giresun, Atapark Kent Meydanı
* Mersin, Çarşı- Taş Bina önü
* Samsun, Cumhuriyet Meydanı
* Tekirdağ, Tuğlalı Parkı
6 Ekim Cumartesi 14.00
* İstanbul,, Taksim Meydanı
7 Ekim Pazar 14.00
* Ankara, Sakarya Cad. Meydanı
* Kocaeli, Migros önü
* Trabzon, Ganita önü

Yasaya karşı çıkan STK'lar: Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD), Amargi Kadın Kooperatifi, Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Animal Protection Group Arbeitsgruppe für Tierrechte e.V. Almanya, Büyükçekmece Sokak Hayvanlarını Koruma ve Sevenler Derneği(SOHAYKOSEV), Bodrum Hayvan Hakları Derneği, Bontvoordieren, Hollanda, Çandarlı Hayvan Koruma Derneği (ÇANHAYKODER), Çeşme Doğa ve Hayvanseverler ve Koruyanlar Derneği, Datça Çevre ve Turizm Derneği, Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi(DSİP), Doğa ve Çevreyi Koruma, Yaşatma Derneği (DOĞÇEV), Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu(DYBD), Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği, Etik Vegan Yaşam Grubu, Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (Ev-Ek-Sen), Feminist Sanatçılar Platformu, Hayvanları Doğal Ortamda Yaşatma Derneği(HAYDOY), Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği (Hayvist), Hayvan Hakları Derneği, Turgutreis, Hayvan Hakları için Veteriner Hekimler Derneği(HAYHAVEDER), Hayvan Hakları Savunucuları Dernegi (İzmir HAYSAV), Hayvanları Kurtarma Derneği, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD), Hayvan Severler Derneği (HaySev), Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi (HÖİ), İmece Evi - Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Merkezi, İstanbul LGBTT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel) Dayanışma Derneği, İzler Derneği, İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, İzmir Veteriner Hekimler Odası, İzmir Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Kaos Gl, KESK - ESM (Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası) İstanbul Şubesi, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Muğla Savaş Karşıtı Kadın İnisyatifi, Muhtaç Hayvanlar Koruma Sevme ve Barındırma Derneği (KORUSEV), Manisa Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM), Meliha Yılmaz Doğal Hayatı Koruma, Geliştirme, Sağlık, Eğitim ve Kültür Vakfı, Pembe Hayat Lgbtt Dayanışma Derneği, Sea Shepherd, Stichting ATAR, Hollanda, Stichting Dierennood, Hollanda, Stichting Menodi, Hollanda, Stop Huntingdon Animal Cruelty, UK, Sinop Çevre Dostları, Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği (HAYKUR), TIERSCHUTZ OHNE GRENZEN e.V., Almanya, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Hatay, Yaşam Hakkına Saygı Derneği (YHS), Yedikule Hayvan Dostları Derneği, Sol Arayış, Sosyalist Parti, Türkiye HomeNet Ev-Eksenli Çalışan Kadınlar Dayanışma Ağı, Validebağ Gönüllüleri Derneği, Vegan Kolektif, Yedikule Hayvan Dostları Derneği, Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Yeşiller Partisi, Yunuslara Özgürlük Platformu. (ÇT)

Haberin Devamı