Gazete Vatan Logo

Bizdeki ‘ucube’ onlardaki ‘aşk’ heykeli

'Aşk Heykeli’ adlı anıt sevgililerin buluşma yeri..

Kars’ta yıkımına karar verilen ‘İnsanlık Anıtı’nın bir benzeri Türkiye sınırına 15 kilometre mesafedeki Batum’da bulunuyor.

KARS’ ta helkeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ve Başbakan Erdoğan tarafından ’ucube’ olarak nitelendirildikten sonra yıkımına karar verilen ’İnsanlık Anıtı’ heykelin bir benzeri de Türkiye sınırına 15 kilometre uzaklıktaki Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da bulunuyor.

Bizdeki ’Ucube’ olarak nitelendirilirken, Batum’daki metal benzeri ise ’Aşk heykeli’ olarak biliniyor. Çevresi, sevgililerin buluşma yeri olan ’Aşk heykeli’ yaklaşık 7 metre yüksekliğindeki metal kadın ve erkek figürlerinden oluşuyor. Heykel motorlu bir mekanizma ile çalışıyor. Mekanizma çalıştıkça kadın ve erkek figürleri önce öpüşme pozisyonu alıyor, sonra birbirinin içine girip ve tek vücut oluyor.

Figürlerin konumları 8-10 dakikada bir değişiyor. 5 bin dolara mal edildiği belirtilen metal heykel, Azeri bir erkekle Gürcü genç kızın aşklarını anlatıyor. Tiflisli heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin heykelin yapımında esinlendiği yazar Kurban Said’in, “Ali ve Nino-Bir Aşk Hikâyesi” isimli romanında, Azeri delikanlı Ali ile Gürcü genç kız Nino’nun aşk hikayesi anlatılıyor. Batum sahilinde limanın yanında yer alan heykelin çevresinde genç sevgililer buluşuyor.

Sanatçılardan yıkım kararına protesto

İSTANBUL’dan bir grup sanatçı, kaldırılması için hazırlıklara başlanan heykeltraş Mehmet Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı önünde basın açıklaması yapmak üzere uçakla Kars’a geldi. Edip Akbayram, Tarık Akan, Suavi, Rutkay Aziz, Onur Akın, Menderes Samancılar gibi sanatçıların yeraldığı kafilede Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili adayı İlhan Cihaner, heykeltraş Mehmet Aksoy, Avukat Turgut Kazan, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da yer aldı. Yaklaşık 2 bin kişilik grup kent merkezinden Sukapı Mahallesi’nde bulunan İnsanlık Anıtı’na otobüs, minibüs ve otomobillerle gitti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanatçılara teşekkür eden heykeltıraş Mehmet Aksoy, “Yorgunsunuz ama umut saçıyorsunuz. Ressam, müzisyen, şarkıcı, aktrist arkadaşlarım, yazar dostlarım, sanatsever arkadaşlar hepinizi candan kucaklıyorum. Sanatımızın onurunu korumak için buradayız” dedi. Sanatçılar olarak bu tür mücadelelerin içine göğüslerini gererek girdiklerini belirten Tarık Akan ise heykelle ilgili bu aşamaya gelinmesinden üzüntü duyduklarını bildirdi.

Haberin Devamı