Gazete Vatan Logo

Bizde çekik göz ABD’de derinin rengi

Türkiye geçen hafta çekik göz tartışmasıyla uğraşırken ABD’de de yine ırkçılık polemiği patlak verdi. Manken Nykhor Paul, Instagram hesabından, “Siyahlığım yüzünden özür dilemekten bıktım” diye seslendi...

Bizde çekik göz ABD’de derinin rengi

Türkiye’de Çinli mi Koreli mi yoksa Taylandlı mı, hangisinin gözü ne kadar çekik, hangisini dövecek bu millet diye tartışma hararetli. Öyle ki bazı gazeteler o çekik gözleri ayırt edecek rehberler bile yayınlayacak kadar ileri gitti. Yıl olmuş 2015 hâlâ bunları mı tartışıyoruz diye ‘ya sabır’ çekiyoruz içimizden. Yalnız değiliz. ABD’nin gündemi de benzer. Onlarda da göz değil, derinin rengi tartışmalı... Son olarak polemiğe bir de 26 yaşındaki Güney Sudan kökenli manken katıldı. Ortalık karıştı.

“Özür dilemeyi bırakın, bu saygısızca; hazırlıklı gelin!”

Nykhor Paul ABD’de çok tanınan bir isim. Alexander McQueen’den Louis Vuitton’a onlarca markanın defilesinde yer almış bugüne kadar. Instagram hesabından adeta tüm endüstriye açık bir mektup yayınlayınca bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. “Sevgili moda dünyasının beyaz insanları“ diye başladı sözlerine. En büyük defilelerde bile neden kendi makyaj malzemelerini getirmek zorunda kaldığını sordu. Beyaz mankenler için her şey hazırken, makyözlerin kendisini gördüğünde hep ne yapacaklarını şaşırdığını, yanlarında onun rengine uygun makyaj malzemelerinin hiç olmadığını belirtti. “Benden özür dilemeyi bırakın. Bu küçük düşürücü ve saygısızca” diye yazdı.

Haberin Devamı

Podyumdaki her 100 mankenden sadece 7’si siyah

Bir eleştirisi daha vardı Paul’ün. Podyumlarda yeterli sayıda siyah mankenin olmaması... Öyle ki daha önceki röportajlarında söylediğinde göre kendine podyumda taktığı bir isim bile var: Siyah nokta. Çünkü ona göre podyumda tek siyah olarak her seferinde dikkat çekiyor. Yılların süper modeli Naomi Campbell da geçen hafta 45 yaşına gelmesine rağmen modelliği bırakmamasının nedeni olarak bunu göstermişti. 2014’te podyuma çıkan her 100 mankenden sadece 7’sinin siyah olduğunu söyleyen Campbell, bu eşitsizlik giderilene kadar çalışmaya devam edecek.

Mülteci kampından ışıklı podyumlara uzanan yol

Her fırsatta “Kaçma şansı olmayan Güney Sudanlı tüm kadınları temsil ediyorum” diyor... Parlak, güzel bir hayatı var. Ama madalyonun diğer yüzü çok hüzünlü… Çok küçük yaşta bugün Güney Sudan topraklarında kalan doğum yerinden Etiyopya’daki mülteci kampına kaçmak zorunda kalmış ailesiyle birlikte. 1998’de 9 yaşındayken ABD’li bir aile evlat edinmiş onu. Onların yanına Nebraska’ya yerleşmiş. Öğretmenlerinin teşvikiyle 14 yaşındayken modelliğe başlamış. Bugün podyumların aranan mankenlerinden...

Haberin Devamı

O kaçmayı başarsa da ailesi Etiyopya’daki kampta kalmış. 16 yıl sonra ilk kez geçen yıl Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ile birlikte o kampı ziyarete gidince ailesine kavuşmuş.