Gazete Vatan Logo

Biz şımarttık, zam şampiyonu yaptık

Bakan Zeybekci, “Rusya’ya ihracatında engel sürüyor diye domatese öyle büyük bir itibar kazandırdık ki o da kendini zam şampiyonu yaptı” dedi.

Biz şımarttık, zam şampiyonu yaptık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Rusya’ya ihracatında engel aşılmadı diye domatese o kadar büyük bir itibar kazandırdık ki o da kendini zaten zam şampiyonu yaptı. İşin şakası bir yana. Domates ile ilgili hassasiyet Rusya tarafında kademeli bir şekilde geçilecek, yasak kaldırılacak. Bu gümrük vergileriyle kendilerini korumalarına müsaade edilecek, bizim yaptığımız gibi” dedi.

Yasak kademeli kalkar

Forum İstanbul 2017’de soruları yanıtlayan Zeybekci, Rusya ile Türkiye arasında tarım ürünlerinin ithalat ve ihracatıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Domates ile ilgili yasak kademeli kaldırılacak. Bu gümrük vergileriyle kendilerini korumalarına müsaade edilecek, bizim yaptığımız gibi. Bu anlamda aynı enstrümanı kullanarak biz Rusya ile bundan sonra ticaretimizde yol alacağız. Onların gümrük vergileriyle koydukları tarifeleri biz de aynı şekilde gümrük vergileri ile koruyacağız. İlk etapta, domates hariç tüm tarım ürünlerinin

önündeki engeller kaldırıldı. Bizim tarafımızda da şu anda buğday ile başladığımız bir iyileştirme sürecini bugün (dün) itibariyle başlattık. Yani buğdayın önündeki engeli kaldırdık. Ardından da sırayla diğer ürünlerin önündeki engelleri kaldırmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Nihat Zeybekci, Soçi’de gerçekleşen Türkiye-Rusya zirvesini çok başarılı bulduğunun altını çizdi. Zeybekci, “Artık yasakların, engellerin kaldırıldığı ve yeni ortaklıkların başladığı, Türkiye ve Rusya arasındaki serbest ticaret anlaşmasında hızlı yol alacağız” değerlendirmesini yaptı.

Akkuyu’ya ilk kazma 1 aya vuruluyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Akkuyu Nükleer Santrali’nde 1 ay içinde temel kazma çalışmalarının başlayacağı bir aşamaya geldik” açıklamasını yaptı.Zeybekci, santralin 2023’te devreye alınacağını kaydetti. Her biri 1.200 megavat gücünde 4 reaktöre ev sahipliği yapacak olan santralin Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması hedefleniyor.

Öncelik AB standardı üyelik ikinci planda

Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği’nde revizyon süreciyle ilgili olarak, “Bunun güncellenmesi AB ve Türkiye’nin menfaatine. Bugün-yarın Avrupa Parlamentosu’nun ilgili komisyonunda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili bir karar olacak. Olumlu bir karar duyarız. Yıl sonuna doğru bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Uygulamaya geçmesi en geç 2019 başında. Bizim için çok daha önemli olan AB standartlarını tutturmak, onu tutturduktan sonra üyelik ikinci planda” dedi.

Haberin Devamı