Gazete Vatan Logo

Biz milliyetçiyiz DEHAP ırkçı"

Daha önce BBP'li olarak Yozgat Milletvekilliği yapan Mehmet Ekici, son kongresinden kısa süre önce MHP'ye geçti ve Genel Başkan Yardımcısı oldu. Ekici sorularımızı şöyle yanıtladı:

■ Sorunun isminin konulmasında tartışmalar var. Siz ne diyorsunuz MHP olarak?
Eğer Kürt sorunuysa bu Türkiye açısından bitmiş bir meseledir. Bize göre bu Kürt sorunu değil. Güneydoğumuzda ve çevremizde gelişen olay iki boyutlu bir sorun. Birinci tarafı PKK-KADEK, HADEP yönlendirmesiyle ortaya çıkan terör, ikincisi de Türkiye'nin etrafındaki uluslararası ilişkiler sarmalınının meydana getirdiği sonuçlar. Bunu bir etnisite meselesi, Türk-Kürt ya da Türkmen-Kürt meselesi gibi algıladığımız zaman meseleyi tıkamış oluruz. Tartışılan Kürtçülüktür. Kürt vatandaşlarla Türk vatandaşların bir problemi yoktur.

■ DEHAP'ın son seçimlerde aldığı oyu MHP olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
DEHAP, bir Kürt hareketi olarak değil bir ajan provokatör faaliyeti olarak gelişiyor. DEHAP'ın bugün kullandığı referanslar, kendisine ait değil, milli değil. AB referanslarıyla hareket ediyorlar. Dolayısıyla DEHAP'la MHP'nin kıyaslanması bile kabul edilemez. "Bir tarafta Kürt milliyetçiliği, diğer tarafta Türk milliyetçiliği" gibi bir bir saptama yanlıştır. DEHAP milliyetçi değil ırkçıdır. "Orada DEHAP, Kürtçülük, bölücülük yükselsin, biz de burada ona karşı bir tepki oluşturalım" diye bir hesap içinde değiliz.

■ Kürtlerin yoğun olduğu bölgelerde MHP neden zayıf?
MHP, DEHAP'ın oy aldığı bölgelerde çok zayıf falan değil. Eğer harita doğru çıkarılırsa, bir- iki vilayet hariç MHP, Doğu ve Güneydoğu'da varolan ve yaşayan bir partidir. Sadece birtakım resmi güçlerin korumasında yaşatılan bir parti de değildir. Muş, Van, Elazığ, Bingöl, Malatya, Ağrı, Kars... MHP bunların hangisinde yok? MHP bunların hepsinde sonradan oluşturulmuş bir hareket olarak değil, taban hareketi olarak var. Nerede yok derseniz, belki bir Şırnak'ı söyleyebilirsiniz.

■ Kuzey Irak'taki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir, ABD'nin Türkiye'nin güneyinde bu kadar yakınına yerleşmiş olması önemli bir tehdittir. İki, Irak'taki istikrarsız ortam Şiilerin, Sünnilerin, Kürtlerin ayrı ayrı federatif yapı gibi konumlanmaları Ortadoğu coğrafyası için önemli bir tehdittir. Biz orada federatif yapıların oluşmasını istemiyoruz. Üçüncü olarak, Talabani ve Barzani'ye hapis olmuş, ezilen çok önemli Kürt grupları var, bunların sesi çıkmıyor şu anda, çıkarılmıyor. Artı, hepsinden önemlisi Musul-Kerkük-Erbil yöresinde yaşayan Türkmenlerle ilgili çok ciddi yıkıcı faaliyet söz konusu. Dolayısıyla Kuzey Irak'taki gelişmeleri biz kaygı ve endişeyle izliyoruz. Evet eğer Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti oluşursa bunun Türkiye'ye sosyal ve siyasal olarak yansımaması imkansızdır.

■ Kerkük ve Musul'lu bir Kürt oluşumu Türkiye'deki Kürt vatandaşlar için bir cazibe merkezi olur mu?
Birincisi, Kerkük ve Musul'un Kürt bölgesi olması kabul edilemez. ABD'nin Barzani ve Talabani güçlerine bağımsız bir devlet hediye edeceğini sanmıyorum. Ama bir federal devlet hediye etmek istedikleri de çok aşikar. Bu bir süreçtir. Peki içeriye yansır mı? Evet yansır. Bu mümkün müdür? Mümkündür. Yani zengin petrol alanları üzerine oturtulmuş, Irak'ın zenginlikleri üzerine oturtulmuş ve uluslararası veya bölge devletleri tarafından beslenen yapay devletlerin bir müddet yaşatılabilmesi mümkün. İşin içine İsrail girecek, başkaları girecek, ABD fiilen var.

■ Orada yeni bir İsrail yaratıldığını savunan insanlardan biri de Abdullah Öcalan...
Abdullah Öcalan bizim ilgi alanımızdır ve takibimizde olan bir kişidir, dolayısıyla "Boş ver bu adamı" şeklinde yaklaşmıyoruz. Bu meselede hiç kimseye böyle yaklaşmıyoruz. Çünkü bu, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili tehdit alanı oluşturan bir meseledir ve biz "şunu boşver, bunu boşver" diye yaklaşanlayız. PKK terörüne boşverildiği için PKK-KADEK Türkiye'nin başına 15 yıl bela olmuş bir harekettir. Bu gerçeği de hiçbir zaman unutmuyoruz. Bunun için kimseye boşverme gibi bir lüksümüz yok. Yani İsrail-Amerikan ekseninde Kuzey Irak'ta meydana getirilmeye çalışılan olayla ilgili çok senaryo var. Duyum, rivayet çok; 150 bin Yahudi'nin yerleştirileceği söyleniyor. İsrail'in Barzani ve Talabani'ye kredi imkanları sağladığına dair bazı laflar var.

■ Türkiye kırmızı çizgi falan derken orada bir oluşum ortaya çıkarsa ne olacak?
Böyle bir yapı meydana gelirse provokatör gruplar bunu bağımsızlığın bir işareti, kıblesi, Kâbesi olarak algılar ve Türkiye için de bunu kullanırlar. Dilerim akıllı, geleceği okuyabilen iyi Türklerle iyi Kürtler bir araya gelir ve bu oyuna düşmezler. Irak'ta üniter devlet yapısı içerisinde etnisiteye göre özerk bölgeler oluşacaksa bu Türkiye açısından bir tehdit oluşturmaz. Sıkıntı, federal devlettedir. Türkiye ciddi bir şekilde federal devlete karşı durmalıdır.

Haberin Devamı