Gazete Vatan Logo

Biz kıymetini bilemedik Obama ABD’ye çağırdı!

Projesini kendi çizdiği evi Esad’ın füzesiyle yerle bir oldu. Eşi dahil ailesinden 7 kişi hayatını kaybedince Türkiye’ye sığındı. Ancak 2 yıldır yaşadığı İstanbul’da kirasını bile ödeyemiyor.

Biz kıymetini bilemedik Obama ABD’ye çağırdı!

Yazdığı kitap üniversitede okutuluyor, Türk mimarlara projeler çiziyor ama çalışma izni yok. Obama, iltica başvurusu yapan bilim adamını keşfetti ve ‘Yeni evinize hoş geldiniz’ dedi.

Humans of New York isimli popüler internet sitesi, ABD’ye sığınma hakkı kazanan 10 Suriyeli aile ile Amerika’ya seyahatlerinden önce İstanbul’da bir araya geldi. Bu buluşma, bir bilim adamının yaşadığı dramı da gözler önüne serdi. Ailesinin 7 üyesini kaybettikten sonra hayatta kalan kızı ve oğluyla 2 yıldır İstanbul’da yaşayan Suriyeli bilim adamı, hikayesini şöyle anlattı: “Babam çiftçi, annem ev hanımıydı. Suriye genelinde 3’üncü olarak liseden mezun oldum. Üniversitede eğitim masraflarımı karşılamak için inşaatlarda çalıştım. Sınıf birincisi olarak mezun oldum. Doktora için tam burs kazandım. Büyük bir bilim adamı olup insanlığa katkı sağlamak istiyordum. Ama tasarımını kendim yapıp inşa ettiğim eve isabet eden füze tüm bu hayallerimi ve ailemi yok etti.”

Çalışma iznim yok diye...

“2 yıldır İstanbul’dayım, şu evin kirasını bile ödeyemiyorum. Hayatım, saygınlığım yok oldu. Doktoram var ama çalışmama izin verilmiyor. İstanbul’da bir üniversitede benim yazdığım kitap okutuluyor, ama orada ders veremiyorum. Geçinebilmek için tasarımlar yapıp Türklere veriyorum. Onlar da kendi isimleriyle kullanıyorlar. 270 konutluk bir projenin çizimlerini yaptım. Ama bir Türk mimarın kazanacağının yüzde 1’ini bile alamadım. Mide kanseri oldum. Sigortam olmadığı için tedavi göremiyorum. ABD’deki arkadaşlarım basit bir ameliyatla kurtulabileceğimi söyleyince iltica başvurusunda bulundum ve kabul edildim.”

Haberin Devamı

‘Artık siz de ABD’nin bir parçasısınız’

Suriyeli bilim adamının hikayesi ABD Başkanı Obama’yı bile etkiledi. Obama, Facebook’ta yayınlanan haberin altına şu sözlerle yorum yaptı: Bir baba ve eş olarak yaşadıklarınızı düşünemiyorum bile... Michigan’ın güzel insanlarının sizi merhametle kucaklayacağına ve gereken desteği vereceklerine eminim. Evet hala dünyada bir fark yaratabilirsiniz. Hayallerinizi burada kovalayacak olmanızdan dolayı gurur duyuyoruz. Yeni evinize hoş geldiniz. Artık Amerika’yı büyük yapan şeyin siz de parçası oldunuz.

Haberin Devamı


Sadece oğlu ve kızı kurtulmuş

Bilim adamı, o korkunç günü şu sözlerle anlatıyor: “Ben o sıra bir inşaat projesi için dışarıdaydım. Saldırıdan sadece kızım ve oğlum sağ kurtuldu. Atılan füzenin içinde 116 tane ufak bomba, onların içinde de çiviler vardı. Tüm ailemiz yok oldu. 14 yaşındaki oğlum annesinin parçalanmış bedenini dışarıya taşımak zorunda kaldı. O günden beri bunun psikolojik travmasını atlatamadı. Kızım ise hala boynunda şarapnel parçasıyla yaşıyor. Her şeyimiz gitti.”

‘Patent almayı bekleyen icatlarım var’

“Hala dünyada fark yaratabileceğimi düşünüyorum. Patent almayı ümit ettiğim icatlarım var. Metroda hareket eden trenden elektrik enerjisi üretmek için kullanılan bir icadım var. 48 saat yakıtsız uçabilecek bir uçak tasarımım var.

Depremleri önceden haber verecek bir makine geliştirmek için fikirlerim var. Sadece araştırma yapabileceğim bir yere ihtiyacım var. Bugün ABD’ye kabul edildiğimi ve çocuklarımla Michigan’a yerleşeceğimizi öğrendim. Yeniden insan olmak, yeniden çalışmak istiyorum. Dünya benim bittiğimi sanmasın. Ben hala buradayım...”

Haberin Devamı

‘Yeşil ev bizimdi’
Suriyeli bilim adamı “Pembe evde kardeşim ve ailesi oturuyordu. O eve isabet eden füze hepsini öldürdü. Yeşil ev ise bizim evimizdi. Oraya düşen füze patlamadı. Kızım ve oğlum kurtuldu” diyerek evinin çizimlerini gösterdi.