Gazete Vatan Logo

Biyolojik saatimiz nasıl çalışıyor?

Her insanın biyolojik ritmi var. Bu ritminiz vasıtasıyla vücut dengelerinizi korursunuz. Peki hangi saatte ne yapmalı ve biyolojik saatiniz size ne söylüyor?

Biyolojik saatimiz nasıl çalışıyor?

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, insan vücudunun her işi yapabilmesi için ideal bir saatin bulunduğu, hangi işin hangi saatte yapılması gerektiğinin insanın genlerine kodlandığı ifade edildi. Araştırmada insanlarda biyolojik sistemin çeşitli durumlarda ve farklı sürelerde salınım gösterdiği de belirtildi.

Grip aşısı sabah daha etkili

Araştırma, sabah saat 09.00-11.00 arasında grip aşısı olmanın diğer saatlere göre 4 kat daha etkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar bağışıklık sisteminin sabahları günün diğer saatlerine göre daha verimli olduğunun altını çiziyor. Endokrinolog Prof. Dr. David Ray, “Kemoteropi ilaçlarından grip tedavisine kadar vücut her saat faklı etkileşim gösteriyor’’ diyor.

06.00-12.00:

Kalp ilaçlarını sabah kullanın

Uzmanlar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin günün diğer saatlerine göre yüzde 49 oranında daha fazla olduğunu belirtiyor ve kalp ilaçlarını sabah kullanmanızı öneriyor. . Araştırmaya göre kan şekeri de sabah 06 ile öğlen 12 arasında kontrol edilmeli.

Haberin Devamı

07.00:

Spor değil kahvaltı yapın

Sabah 07’de organizma uyanır, ancak hala zayıftır, kaslar ve eklemler ısınmamış halen soğuktur. Bundan dolayı erken saatlerde spor yapmaktan kaçının. Bu vakitte spor yerine güzel bir kahvaltı yapmalısınız. Sindirim sisteminiz bu saatlerde çok iyi çalışır.

08.00:

Bağırsaklarınız çalışmaya başlar

Nabzınız ve tansiyonunuz yükselmeye başlamıştır. Uyurken 60 olan kalp atım sayısı uyandığınızda 65-80 atış arasına çıkar. Çalışmanız için gerekli olan bu kalp atım sayısı artışı kalp krizi riskini de artırabilir. Kahvaltı sonrası bağırsaklarınızda da hareketlenme başlar.

09.00:

Cinsel ilişki için en uygun vakit

Erkeklerin testesteron hormonunu en çok salgıladığı zaman. Bu nedenle cinsel ilişki için de uygun zaman olarak ifade ediliyor. Ancak kadınların genellikle orgazma ulaştığı zamanın gündüzleri olmadığına da dikkat çekiliyor.

10.00-12.00:

Günlük rutine başlayabilirsiniz

Kortizon salgılamasıyla organizma tamamen uyanıyor. Bu uyanma vücut için kendini yavaşca kalkmaya hazırlama işareti. Metabolizma hareketleniyor, günün işleri için enerji ve protein hizmete hazır oluyor.

Haberin Devamı

12.00-14.00:

Önemli kararlar alın

Beynin en etkili çalıştığı saat aralığı. Önemli kararların bu saatlerde alınması gerektiği belirtiliyor. Beynin konsantrasyonunun tam olarak sağlandığı ve beyin fonkisyonalarının tam olarak çalışmaya başladığı öğlen saatlerinde mantığınızın da öne çıkacağı kararlar alabilirsiniz.

16.00-19.00:

Haydi spora!

Eğer koşmak istiyorsanız ya da yüzme performansınızı yükseltecek ve kendi hedefinizi aşacaksanız saat 16:00 ile 19:00 arası spor yapmak için en uygun zaman dilimi. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumda. Özellikle saat 17:30 kardiyovasküler sistemimizin en iyi performası gösterdiği zaman.

18.00:

Mide asit salgılıyor

Vücudunuzda yorgunluk hissedersiniz ve beden kendisini akşam yemeğine hazırlamaya başlar. Kaslarınızda güçsüzleşme belirtileri görülür ve midenin en fazla asit salgıladığı saatlerdir. Pankreas bu saatte oldukça aktiftir. 1 saat içinde akşam yemeğine gitmeyi unutmayın.

Haberin Devamı

19.00:

Yemeğinizi bitirin

Akşam yemeği için ideal saat. Pankreas bu saatte özellikle aktif. Karaciğerinizin saati ise gün boyu çalıştığından geceyi geçirmeniz için enerji depolamaya başlar. Bu nedenle geç saatte yemek yemek kendini kapatmak üzere olan karaciğere daha fazla bir yük bindirir, karın ve bel bölgelerinde yağ depolamaya başlar.

21.00:

Sindirim işlemi sona erdi

Bu saat itibariyle yemek yemenizin en tehlikeli olduğu saatler başlamıştır. Sindirim işleminiz artık sona ermiştir. Bu saat ve bu saatten sonra yenilecek her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden bekleyecektir.

04.00:

Enfarktüs riski

Vücudunuz kendini yeni güne hazırlamaya başlar. Kan basıncınız yavaş yavaş yükselir. Bu saatler arası enfarktüs krizi geçirme oranı oldukça yüksektir.

22.00:

Nefesinizi açın

Alerjik rahatsızlıkları olanlara ilaçlarını bu saatte almaları öneriliyor. Özellikle astım hastalarının spreyleri bu saatte kullanması tavsiye ediliyor.

23.00:

Uyku için ideal saat

Haberin Devamı

Uyku için en ideal saattir. Stres hormonu salınımı azalmış, vücut gevşemeye başlamış, rahatlama ve sakinleşme hali oluşmuştur. Tansiyonunuz ve vücut ısınız düşmüştür.

24.00:

Hücreler yenileniyor

Uyurken vücudunuz kendini onarmaya ve yenilemeye başlar. Saçlarınız, tırnaklarınız uzar. Melatonin salınımı üst düzeydedir. Bu saatlerde cilt hücreleri gündüz olduğundan çok daha fazla çalışır.

01.00-02.00:

Hata riski yüksek

Dikkatinizin en düşük olduğu saatlerdir. Vücudunuz kendisini uyumaya programlamıştır. Bütün refleksleriniz yavaşlamıştır. Bu saate dek çalışırsanız hata yapma riskiniz yükselmiş demektir.

03.00:

Depresyon saati

Metafiziksel olarak ve içe dönme yoğunluğunuzun arttığı bir saattir. İnsanlar bu saatlerde daha kolay bunalıma girer ve intihar eğilimleri yükselir.