Gazete Vatan Logo

Bitkisel ilaçlar nasıl kullanılmalı?

Uzmanlar; bitkisel de olsa tüm ilaçların ve ürünlerin doktor kontrolü altında kullanılmasını öneriyor.

Bitkisel ilaçlar nasıl kullanılmalı?

Genel olarak toplumda bitkisel ürün ve ilaçların doğal ve güvenli olduğu algısı mevcut ancak bitkisel ilaçların yanlış kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle uzmanların önerisi; bitkisel de olsa tüm ilaçların ve ürünlerin doktor kontrolü altında kullanılması yönünde.

Doğal veya bitkisel olanın her zaman güvenli olmadığını söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin ve bitkisel ilaçların da önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Karakan, “Örneğin maydanoz kürü, soğan kürü gibi tamamen zararsız görünen tedavilerde karaciğer hasarı oluşabilir. Birçok bitkinin dozuna bağlı olarak karaciğer ve böbrek hasarı görülebilir ve bu öldürücü olabilir” dedi.

İlaçların birçoğu aslında bitkilerden elde edildiğini, tedavi dozu ile tehlikeli dozun alınan miktarla ilişkili olduğunu dile getiren Karakan, bitkisel ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.

“BİTKİSEL ÜRÜNLER DOKTOR KONTOLÜNDE KULLANILMALI”

Haberin Devamı

FDA’nın bitkisel ürünler için GRAS (generally recognized as safe) yani genel olarak güvenlidir ibaresi koymakta olduğunu, uzun yıllar kullanılmış bitkisel ürünlerin yan etki kayıtlarına bakılarak bu ibarenin konulduğunu belirten Prof. Dr. Karakan, “Güvenli olduğu düşünülen bitkisel ürünler doktor kontrolünde destek (yardımcı) tedavi olarak kullanılmalıdır. Dozları belirlenmiş olmalı ve bu dozlar aşılmamalıdır. İlaçlarla olan etkileşimine dikkat edilmelidir. Son yıllarda ülkemizde de gelişen bir alan olan fitoterapi (bitki tedavi bilimi) üniversitelerde yerini almaktadır. Özellikle Eczacılık Fakültelerinde fitoterapi alanında çalışan bilim insanları ve mezunlarının gelecekte daha fazla söz sahibi olması gerekir” dedi.

Prof. Dr. Tarkan Karakan

“TÜRKİYE’DE EN ÇOK KİLO VERME, KANSERDEN KORUNMA İÇİN KULLANILIYOR”

Ülkemizde en sık bitkisel ilaç kullanımının kilo verme, kabızlık, kanserden korunma veya tedavisi amacıyla yapıldığını belirten Prof. Dr. Karakan şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kilo verdiren bitkisel karışımlar karaciğere oldukça hasar verebilir. Yine kabızlık için kullanılan karışımlar nedeniyle karaciğer yetmezliğinden kaybedilen çok sayıda hasta vardır. Kanserden korunma amacıyla satılan bitkisel karışımların ise kanserden koruduğunu gösteren kanıtlar çok zayıftır. Zararı yararını geçebilir. Kanser tedavisi sırasında kullanılan bitkisel ilaçlar ise kemoterapinin etkisini azaltabilir veya arttırarak hastayı hastanelik edebilir. Diğer bir konu ise hastaların doktorlarına bitkisel ilaç kullandıklarını söylememesi ve bazen gizlemesidir. Bu durumda doktorun tedavisi değişebilmekte, hatta zararlı karışımlar ortaya çıkmaktadır.” (NTV)