Gazete Vatan Logo

Bitkisel çaylara dikkat!

Birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen bu çayları nasıl kullanmak gerekiyor?

Bitkisel çayların sınırsızca içilmesinin sağlığa zararlı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gizem Şeber’e göre: “Bitkiler de ilaçlar gibi değerlendirilmeli.”Bitkilerin toplanmasından demlenmesine kadar geçen sürenin çok önemli olduğunun bilinmesine rağmen kullanım sıklığının atlandığını ifade eden Diyetisyen Gizem Şeber, son günlerde zayıflamak için herkesin bitkisel çaylara yöneldiğine dikkat çekti.

Özellikle bayanların daha güzel görünmek için bitkisel çayları tercih ettiğini belirten Şeber, bitkilerin, sürekli tüketilmesinin zararlı olabileceğini söyledi. Doğadaki her ürünün gereğinden fazla kullanılmasının sağlığa zarar verebildiğine dikkat çeken Şeber, bitkisel çayların ilaçlar gibi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İlaç bitkilerin fazla kullanılmasının insan sağlığına verdiği zararların saymakla bitmeyeceğini hatırlatan Şeber, "Bitkisel çayları tüketirken çok dikkatli olunması gerekiyor. Tükettiğimiz ürünü çok iyi tanımalıyız" dedi.

TOPLANMASI ÖNEMLİ

Her gün yeni bir bitkinin ön plana çıkarıldığını kaydeden Şeber, "Sizin hastalığınıza iyi gelen bir bitki, aynı hastalığa sahip bir kişinin de iyileşmesini sağlayacağını söyleyemeyiz" diye konuştu. Bitkilerin özellikle uzman kişiler tarafından toplanılması gerektiğini dile getiren Şeber, "Aktarlardan aldığımız bitkilerin nasıl topladığını bilmiyoruz. Uzman kişilerce toplanmayan bir bitki beklenen etkilerin tam tersine sahip olabilir veya hiçbir etkisi olmayabilir" dedi.

BİRBİRİNE BENZEYEBİLİRLER

Bitkilerin dış görünüşlerinin birbirine benzediğini anlatan Şeber, bitki uzmanı olmayan bir kişinin aradaki farkı kolay kolay fark edemeyeceğini anlattı. Bitkilerin taze ve belirli aralıklarla tüketilmesi gerektiğini ifade eden Şeber, bitkilerin sınırsızca demlenip içilmesinin sakıncalı olabileceğini belirtti. Şeber, "İlaç kullanırken doz aşımı ne kadar tehlikeli ise bilinçsiz kullanılan bitkiler de o kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İlaç ve zehir arasındaki tek farkın doz olduğunu unutmayalım" ifadelerini kullandı.

YANILMAYIN!

İnsanları yanıltan bir diğer konunun da yapılan bilimsel çalışmaların bitkiyi ve ürünün desteklenmesinden kaynaklandığını dile getiren Şeber, "Bilim dünyasında bilimsel çalışmalar bir bütün olarak değerlendirilir ve bir teorinin kanun olarak kabul edilmesi yıllarca sürebilir. Bu nedenle kişiler bilinçli olmalı, her yeni araştırmanın peşinden gitmemelidirler" şeklinde konuştu.

Bugün





Haberin Devamı