Gazete Vatan Logo

Bitince yerine yenisi!

‘Devletin şarabı bitince yerine yenisini koyuyorduk’

Eski büyükelçi Batıbay’a açılan “nitelikli zimmet” davasında, Batıbay’ın tanığı Koç, “Devlete ait şaraplardan boşalan kutulara Daryal Bey’in getirdiği şarapları koyuyorduk” dedi.

Türkiye’nin eski Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Büyükelçisi Daryal Batıbay’a, Strasbourg’daki görevi sırasında “temsil amaçlı alınan şaraplardan bir kısmını mal edinmek” ve “özel kişilere verdiği yemekleri temsil-ağırlama ödeneğinden karşılamak” iddialarıyla açılan “nitelikli zimmet” davasının görülmesine devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Batıbay ve avukatı Metin Feyzioğlu katıldı. Feyzioğlu, iki tanığın dinlenmesini istedi. Tanık Pembegül Koç, “Cumartesi günleri Daryal bey ve eşi alışverişe çıkardı. Konuta döndüklerinde 3-5 adet şarap getirirlerdi. Devlete ait şaraplardan boşalan kutulara Daryal Bey’in getirdiği şarapları koyuyorduk” dedi. Koç, devlete ait şaraplarla, Batıbay’ın dışarıdan getirdiği şarapların aynı marka olduğunu söyledi.

‘Kendi cebimden ödedim’

Cumhuriyet savcısının “Büyükelçilik rezidansı şehir merkezinde olmasına rağmen neden şarap biriktirme ihtiyacı duyulmuş?” sorusunu ise Koç, “Bilmiyorum” diye yanıtladı. Bu sırada söz alan Daryal Batıbay da piyasada 3 Euro’dan başlayıp 3 bin Euro’ya kadar şarap bulunduğunu belirterek, “Hizmetin en iyi şekilde yapılması diplomasinin gereğidir. Resmi alımlarda fiyat ve kalite gözeterek şarap alımı yapıyorduk” dedi. Alışverişlerde aldığı şarapların parasını kendi cebinden ödediğini ifade eden Batıbay, söz konusu şarapları 7 yıl 6 aylık görev süresinde biriktirdiğini kaydetti. Batıbay’ın sekreterliğini yapan tanık Burcu Durlu da Büyükelçilik için alınan şarapların özel bir odada saklandığını belirterek, büyükelçinin kendisi için aldığı şarapları nereye koyduğunu bilmediğini söyledi.

‘Hammarberg’e yemek verildi’

Feyzioğlu’nun, ”Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’e yemek verildi mi?” sorusuna Durlu, ”Yemek verildi, daveti bizzat ben yaptım. Restoranı Strasbourg’un 45 kilometre dışında bir yerde ayarladım. Bu tip görüşmelerin gizli yapılması uygun görülmüştü” cevabını verdi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Batıbay hakkında, Strasbourg’daki görevinin ardından Türkiye’ye 931 şişe bandrolsüz şarap ve 6 şişe şampanyayı kaçak olarak sokarak, “mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak, alkollü içkileri gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye’ye ithal etmek” suçundan Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde de dava açılmıştı.

Haberin Devamı